Maggie overdondert tegenstand

Verkiezingen 2014 Maggie De Block Monsterscore maakt van Open Vld niet grootste partij Maggie De Block heeft het zoals verwacht schitterend gedaan. Toch was ook zij niet sterk genoeg om de N-VA tegen te houden. De Block werd gisteravond in het partijhoofdkwartier van Open Vld als een ware heldin onthaald. Haar naam werd als enige luidkeels gescandeerd.

Bron: Gazet Van Antwerpen

Monsterscore maakt van Open Vld niet grootste partij. Maggie De Block heeft het zoals verwacht schitterend gedaan.Toch was ook zij niet sterk genoeg om de N-VA tegen te houden. De Block werd gisteravond in het partijhoofdkwartier van Open Vld als een ware heldin onthaald. Haar naam werd als enige luidkeels gescandeerd.

Bij Open Vld beseften ze maar al te goed dat ze de meubelen heeft gered.

De Block (federaal) en voorzitter Gwendolyn Rutten (Vlaams) waren gisteravond de stemmenkampioenen in Vlaams-Brabant. Vooral Maggie De Block haalt een indrukwekkend persoonlijk resultaat. Ze zat (voorlopig) aan 100.000 voorkeurstemmen.

Dat is een pak meer dan CD&V-lijsttrekker en minister van Financiën Koen Geens (ruim 35.000) en Theo Francken (N-VA) met meer dan 20.000 stemmen.

“Jullie weten dat wij hebben gekozen voor een positieve aanpak en de kiezer heeft dat gesmaakt.

In Vlaams-Brabant wil ik ons boegbeeld Maggie De Block namens de partij een dikke proficiat wensen”, zei voorzitter Rutten in haar speech.

Strijdmakker Luk Van Biesen viel partij- en provinciegenoot De Block in de armen. “Werken wordt eindelijk beloond. We hebben het in Vlaams-Brabant schitterend gedaan dankzij haar”, klonk het.

Ploegfelicitaties

De Block bleef er als naar goede gewoonte erg rustig en bescheiden bij. Ze nam de uitdrukking Maggieeffect bewust niet in de mond, maar feliciteerde de hele ploeg.

“De wind zit goed in Vlaams-Brabant. Het geeft een warm gevoel. We hebben beter gescoord dan verwacht. Want de peilingen spraken niet bepaald in ons voordeel. Daarom moeten we tevreden zijn met dit resultaat”, klonk het.

De Block zei ook dat haar partij haar verantwoordelijkheid niet zal ontlopen, maar dat ze zelf niet aan zet is. Als Open Vld in een federale regering zou stappen, kan er al zeker één naam van een toekomstig minister

“De peilingen spraken niet bepaald in ons voordeel. Daarom moeten we tevreden zijn met dit resultaat.” Maggie De Block Open vld worden ingevuld. Want De Block had eerder al laten verstaan dat ze allicht niet zou terugkeren als staatssecretaris, maar dat ze een stapje hoger ambieerde.

“Ze mogen mij voor alles vragen, behalve voor paus”, zei ze tijdens een verkiezingsdebat.

“Moeke”

En zeggen dat ze tot voor een paar jaar vooral bekend was in haar eigen Merchtem, waar haar echtgenoot jarenlang in de dorpspolitiek zat en haar broer burgemeester is.

Maar sinds ze in de regering Di Rupo staatssecretaris voor Asiel en Migragie werd, steeg haar populariteit met de week. Niet alleen in Vlaanderen, ook voor veel Walen en Franstaligen die hier wonen en stemmen, is ze hun ‘chouchou’.

Weinige Vlamingen hebben het “moeke Maggie”, zoals ze in Merchtem wel eens wordt genoemd, ooit voorgedaan.

THIERRY GOEMAN ■