Maggie redt de meubelen

Open VLD is nu definitief geen partij meer van Oost-Vlaamse macho’s, wel een van Vlaams-Brabantse vrouwen. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en vooral staatssecretaris Maggie De Block zetten in Vlaams-Brabant een rem op het succes van de N-VA.

Bron: De Standaard 

‘Wij hebben wat onmogelijk leek, waargemaakt.’ De Open VLD bleef gisteravond bij de optimistische toon die ze de hele verkiezingscampagne lang volhield. De partij vindt dat ze haar doelstelling, standhouden tegenover de verkiezingsnederlaag van 2010, heeft gehaald.

De partij klimt licht vergeleken met het federale resultaat van vier jaar geleden en beperkt het Vlaamse verlies tegenover de verkiezingen van 2009. Op meer was na enkele desastreuze peilingen en het effect van een regeringsdeelname in moeilijke omstandigheden ook niet gehoopt.

Verschillen

Een lijn is achter het Open VLD-resultaat niet te vinden. In de Kamer, de verkiezing waar de partij op afgerekend wenste te worden, landt Open VLD op 15,5 procent. In het Vlaams parlement ligt het resultaat wat lager met 13,9 procent.

Daarmee beperkt Open VLD het verlies tegenover de Vlaamse verkiezingsuitslag van 2009, nog voor de doorbraak van de N-VA. In het Vlaams parlement verliest de partij twee zetels, in de Kamer gaat de partij een zetel vooruit. Maar de partij scoort heel verschillend in de verschillende provincies. Voor de Kamer in Vlaams-Brabant haalt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block een megascore van 25 procent.

Door het Maggie-effect mag Open VLD in Vlaams-Brabant nog drie andere Open VLD’ers naar het parlement sturen. Onder hen ook nieuwkomer Tim Vandenput, de burgemeester van Hoeilaart. Allicht mede door dat succes behaalt de N-VA in Vlaams-Brabant de laagste score van alle Vlaamse provincies.

De stunt die De Block realiseert, doet ook de vraag stellen of Open VLD haar populaire boegbeeld niet meer had moeten uitspelen. De staatssecretaris bleef tot ver in de campagne op de achtergrond, met als argument dat ze als staatssecretaris op haar kabinet werd verwacht.

In Limburg haalt Open VLD een tweede kamerzetel voor Nele Lijnen. In Oost-Vlaanderen springt Caroline De Padt, dochter van voormalig minister Guido de Padt, over enkele beter geplaatste kandidaten naar het Vlaams parlement. In Vlaams-Brabant haalde uittredend kamerlid Luk Van Biesen nipt de laatste zetel binnen op de vierde plaats.

Verlies

Het goede resultaat in Vlaams-Brabant steekt schril af tegen de resultaten in de provincie Antwerpen. Voor het Vlaams parlement haalt Open VLD onder leiding van Bart Somers niet eens tien procent. Daardoor was er voor uittredend kamerlid Willem-Frederik Schiltz maar nipt een toekomst weggelegd in het Vlaams parlement.

In Oost-Vlaanderen, waar Open VLD traditioneel erg sterk staat, verliest de partij een zetel in het Vlaams parlement. Lijstduwer Herman De Croo verzekerde zich wel van een nieuwe politieke carrière in het Vlaams parlement.

De vraag is nu wat de partij koopt met deze uitslag. Uit verklaringen van partijkopstukken bleek gisteravond dat Open VLD bereid is om in een regering te stappen.

Met deze uitslag leek het er gisteravond op dat Open VLD net één zetel te kort kwam om een meerderheid met de N-VA te kunnen vormen in het Vlaams parlement. Voor een meerderheid aan Vlaamse kant in de Kamer kan Open VLD wel zorgen. Maar N-VA heeft ook aan een meerderheid met CD&V voldoende om in beide parlementen een Vlaamse meerderheid te vormen. Open VLD is dan overbodig.

Wim Winckelmans ■