Roep om verkoop BNP Paribas neemt toe

De Belgische staat zou zijn aandelen in BNP Paribas best verkopen. Daarover komt meer en meer politieke eensgezindheid.

Dat schrijft De Morgen. De onthullingen over de banden van de bank met een aantal ‘schurkenstaten’ is voor verschillende politieke partijen de druppel. Vorige week lekte nog uit dat BNP Paribas het regime in Soedan steunde tijdens de genocide in Darfoer. In de VS werd de bank onlangs veroordeeld tot een megaboete omdat het zaken deed met landen als Iran.

Bron: De Standaard

De Belgische overheid heeft door een constructie opgezet tijdens de Fortis-crisis een belang van iets meer dan 10 procent in de Franse bank. In dochteronderneming BNP Paribas Fortis heeft de staat geen rechtstreeks belang meer.

 

‘Inspraak of verkopen’

 

De meeste Vlaamse fracties in de Kamer steunen een oproep van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez om ofwel meer inspraak te eisen ofwel te verkopen.

 

Groen en N-VA vinden dat de vertegenwoordigers van de Belgische staat in de raad van bestuur van de holding BNP Paribas moeten uitleggen wat ze wisten en waarom ze niks gedaan hebben. Meyrem Almaci (Groen) vindt dat we niet moeten participeren in een holding waarop we geen invloed hebben.

 

‘Uitstekende prijs’

 

N-VA en Open VLD vinden dat de staat de aandelen best verkoopt. Dat moet volgens Peter Dedecker (N-VA) aan een ‘uitstekende prijs’. Luk Van Biesen (Open VLD) vindt dat dit in de volgende legislatuur moet, en ook in het regeerakkoord moet staan.

 

Enkel CD&V wil geen commentaar geven op een mogelijke verkoop. Minister Geens stelt wel dat hij de situatie van nabij opvolgt.