Kamer bespaart op parlementaire weddes

De Kamer bespaart ook volgend jaar 5 procent op de parlementaire weddes. Dat melden de meerderheidspartijen Open VLD, MR, N-VA en CD&V. Oppositiepartijen PS en SP.A hebben zich bij de stemming onthouden. Ze willen de besparing al vertaald zien in de begroting.

Bron: Het Nieuwsblad

PS en SP.A onthielden zich bij de stemming. Volgens Dirk Van der Maelen (SP.A) is de besparing van 650.000 euro binnen de begroting niet afgetrokken van het budget voor lonen en vakantiegeld. Beide partijen dienden een amendement in om de besparing reeds te vertalen in de begroting, maar dat werd weggestemd.

Binnen de meerderheid valt te horen dat het beheerscomité van de Kamer nu gaat bekijken hoe de besparing technisch en praktisch zal worden doorgevoerd, vandaar dat de besparing nog niet is opgenomen in de begroting. Wel wordt gegarandeerd dat de ingreep vanaf 1 januari 2015 blijft gelden.

Daarnaast dienden de socialisten een amendement in om te verzekeren dat de besparing ‘zoals in het verleden’ te laten terugvloeien naar de Schatkist, maar ook dat haalde de eindmeet niet. Volgens Van der Maelen wil de meerderheid het geld onderbrengen in een soort reservefonds.