Open Vld houdt in alle sectoren vast aan cashplafond van 3.000 euro

Open Vld houdt wel degelijk vast aan het cashplafond van 3.000 euro in alle sectoren. Inclusief dus de diamantsector en de sector van tweedehandswagens, onderstreept de woordvoerder van de Kamerfractie in naam van Kamerlid Luk Van Biesen.

Bron: De Morgen

Het Nieuwsblad schrijft vandaag dat Van Biesen pleit voor een versoepeling van het cashplafond voor de betrokken sectoren. Maar dat ontkent men bij Open Vld met klem.Van Biesen diende inderdaad een parlementaire vraag in aan staatssecretaris Elke Sleurs over het cashplafond, maar wilde daarmee enkel pleiten voor alternatieve oplossingen voor buitenlandse kopers, luidt het.

Cash op kaart zetten aan grens?

De regering-Di Rupo plafonneerde de limiet voor cashbetalingen op 3.000 euro, in een poging fraude tegen te gaan. Concreet bepleit Van Biesen nu een systeem met kredietkaarten, waarbij buitenlandse kopers met veel cash hun geld aan de grens via cashterminals op een kaart kunnen zetten. Daardoor valt het betalingsverkeer perfect te volgen. Volgens de Open Vld’er werkt het systeem in de VS al zeer goed.

“Vanuit die sectoren krijgen we heel wat waarschuwingen dat we anders een deel van de economische markt verliezen”, zo verwijst Van Biesen naar buitenlandse kopers met cash.