Optima-commissie legt schuld faillissement bij Piqueur

Aandeelhouder Jeroen Piqueur en het management zijn verantwoordelijk voor het faillissement van Optima Bank. Dat is de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire. De toezichthouders blijven grotendeels buiten schot, maar alle fracties zijn het er wel over eens dat het toezicht strenger moet.

Bron: Het Belang van Limburg 

Het eindrapport van de onderzoekscommissie, die bijna een jaar aan de slag was, werd unaniem goedgekeurd. Die eensgezindheid had wellicht met het duidelijke uitgangspunt te maken. “We waren niet aangeduid om na te gaan of meneer Daniël Termont (sp.a-burgemeester van Gent, nvdr.) op een boot van meneer Piqueur in Nice heeft gezeten. We moesten weten waarom Optima failliet is gegaan en hoe we kunnen voorkomen dat nog een bank failliet gaat”, legde commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) uit. Piqueur en het management van de bank kregen er flink van langs. De bank werd slecht geleid, er werd op een bepaald moment massaal geld weggesluisd uit de bank. Toen de Nationale Bank maatregelen nam, negeerde de Optima-top die. “De toekenning van de banklicentie door de Nationale Bank was nog te verdedigen”, zei Van Rompuy, maar Optima Bank lapte de opgelegde voorwaarden simpelweg aan haar laars. En daar wringt het schoentje, zei Open Vld-er Luk Van Biesen. “We hebben na de bankencrisis voorzien in voldoende instrumenten, maar die zijn op dit moment niet afdwingbaar.” De aanbevelingen in het rapport moeten de toezichthouder meer tanden geven. Zo willen de Kamerleden dat er beter samengewerkt wordt tussen de toezichthouders, de Nationale Bank en de FSMA, en de fraudebestrijders van de Bijzondere Belastinginspectie en het gerecht. De onderzoekscommissie beveelt ook de oprichting van een Comité F aan, met de F van Fraude. Naar analogie met het Comité P dat de politie controleert. Een toezichthouder van de toezichthouder dus.

Gerechtelijk onderzoek

Jeroen Piqueur zelf zei gisteren het lopende gerechtelijk onderzoek af te wachten. “Ik heb het volste vertrouwen dat dat onderzoek in alle objectiviteit de waarheid over de oorzaak van het faillissement aan het licht zal brengen.”

Volgens Piqueur ligt de schuld van het faillissement bij de Nationale Bank. (b/tvd)