Eindrapport Panama Papers krijgt groen licht

Het rapport van de Kamercommissie Panama Papers bevat 130 aanbevelingen voor de strijd tegen fiscale fraude. De stemming leidde tot een discussie over het bankgeheim.

Bron: De Tijd

Het eindrapport van de Kamercommissie Panama Papers is gisteravond, na acht uur vergaderen, goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie, met twee onthoudingen (Ecolo en cdH). Ook commissievoorzitter Ahmed Laaouej (PS) schaarde zich niet achter het verslag.

Dat omvat 130 aanbevelingen voor het beteugelen van de fiscale fraude. De ontwerptekst bleef bijna onveranderd. Slechts een handvol amendementen van de oppositie werd goedgekeurd en over een aantal cruciale punten stonden meerderheid en oppositie lijnrecht tegenover elkaar.

Het werk van de commissie, die in april vorig jaar was gestart, eindigde voor Laaouej in mineur. Hij had gehoopt op basis van een tekst van de experten – Mark Delanote (UGent/VUB) en Marc Bourgeois (ULg)- tot een consensus te komen. Maar dat lukte niet en dus kwamen de N-VA, Open VLD, CD&V en de MR na de zomer met een eigen tekst.

In de commissie kwam het gisteren nog tot een stevige discussie over het bankgeheim. Internationaal is er al de verplichting om bankgegevens te delen. Waarom dan niet op Belgisch niveau, vroeg sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven zich af.

Open VLD’er Luk Van Biesen verduidelijkte dat het bankgeheim wel degelijk wegvalt, ‘op voorwaarde dat het nuttig en nodig is bij een fraudeonderzoek’. Roel Deseyn (CD&V) zei dat ‘de voorwaarde ‘nuttig en nodig’ helemaal niet zo contradictorisch is met onze visie op het bankgeheim’. SH