Onvoldoende parlementsleden aanwezig om werk Panama Papers-commissie te hervatten

De parlementaire commissie naar aanleiding van het fiscale schandaal rond de Panama Papers kon maandagochtend de werkzaamheden niet hervatten. Tot groot ongenoegen van voorzitter Ahmed Laaouej (PS) waren niet genoeg leden van de meerderheidspartijen opgedaagd.

Bron: Knack

Om 13.00 uur wordt een nieuwe poging ondernomen.

Om de werkzaamheden van de commissie te kunnen hervatten, moeten volgens Laaouej op zijn minst negen leden van de meerderheid aanwezig zijn. De vergadering moest starten om 10.30 uur, maar om 11.00 uur waren er nog maar zeven leden van N-VA, MR, CD&V en Open VLD aanwezig. Van de oppositie waren vier parlementsleden opgedaagd.

‘Ik vind het maar kleintjes van de meerderheid’, zei Peter Vanvelthoven (SP.A). De oppositie was al niet gelukkig over de gang van zaken in de commissie. De meerderheidspartijen hebben immers beslist om een eigen akkoord over een reeks voorstellen in de strijd tegen fiscale fraude door te drukken. ‘De meerderheid vindt het niet belangrijk om over zo’n dossier te spreken. Dit is niet zoals het hoort te zijn. Ik ben zwaar ontgoocheld’, zei Vanvelthoven maandag over de magere opkomst.

Rob Van de Velde (N-VA) excuseerde zich. ‘Een van onze leden is op tijd vertrokken, maar zit vast op de ring door een zwaar ongeval. Twee andere partijen zijn bezig met iemand te zoeken.’

Ook Luk Van Biesen (Open VLD) excuseerde zich, maar de meerderheidpartijen stelden voor om toch gewoon van start te gaan. ‘We kunnen met tien gerust stemmen. Het werk is gedaan, de tekst van de meerderheid is vrij duidelijk. Wij willen daarmee landen’, dixit Van Biesen.

Voorzitter Laaouej bleef bij zijn standpunt.