Ook meerderheid snoeihard voor “onrespectvolle” regering

Bijna 1.500 pagina’s aan wetteksten op korte tijd door het parlement jagen? Schandalig, klonk het bij de oppositie vorige week. Vandaag beslist ze of ze het hele Zomerakkoord wil vertragen, zodat de stemming pas na Nieuwjaar valt. Een blamage voor de regering-Michel, die alles dit jaar nog in kannen en kruiken wou. Nu wijzen ook leden van de meerderheid met een ­beschuldigende vinger naar de regering.

Bron: Het Nieuwblad

“Ik heb nog nooit zo weinig respect gevoeld voor mijn werk als parlementslid.” Aan het woord is Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD), die vooralsnog niet in de oppositie zit. Maar hij toont wel begrip voor de oppositiepartijen, die klagen over het haastwerk van de regering. Vandaag beslissen ze of ze met vertragingsmanoeuvres de stemming van het Zomerakkoord over Nieuwjaar tilt, inclusief de hervorming van de vennootschapsbelasting. Dat zou een blamage zijn voor de regering-Michel, die dat akkoord voor 2018 gestemd wilde zien. Eigen schuld, dikke bult, klinkt het nu ook bij de meerderheid.

“Ministers als Johan Van Overtveldt (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) zijn nooit parlementariërs geweest. En dat merk je: ze hebben totaal geen inlevingsvermogen in ons werk”, aldus Van Biesen. “Zelfs als we de teksten nu nog goedkeuren, zullen we ze volgend jaar voortdurend moeten aanpassen, omdat ze slordig zijn opgemaakt.”

Hoog spel

Ook CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy hekelt de werkwijze van de ministers. “De late indiening van de teksten bewijst hun misprijzen voor het parlement. Ze dachten dat ze ermee zouden weggeraken, maar ik wist dat hen dat niet ging lukken. Je kan de oppositie dus niet verwijten dat ze de boel willen vertragen.”

N-VA’er Peter Dedecker wijst eveneens met een beschuldigende vinger naar de regering. “Neem een Kris Peeters, die koste wat het kost de effectentaks wou aanpassen, terwijl er al een akkoord was. En nu speelt Open VLD hoog spel, omdat ze weigert het onbelast bijverdienen apart te bespreken, zoals de oppositie vraagt. De liberalen brengen zo de hervorming van de vennootschapsbelasting in gevaar.”

Maar de oppositie gaat niet vrijuit, vindt Dedecker. “Ze neemt grote economische risico’s met haar politieke spelletjes.”

Wantrouwen

Regeringsbronnen noemen een uitstel tot na Nieuwjaar vooral symbolisch schadelijk. Ze zijn ervan overtuigd dat ze alle hervormingen met terugwerkende kracht kunnen toepassen. “Maar deze kloterij van wantrouwen en eindeloos onderhandelen binnen de coalitie blijft duren”, klinkt het bij een topminister. “Het is helaas de enige mogelijke manier van werken.”

Tex Van berlaer ■