Kamercommissie keurt wettelijk kader voor crowdfunding goed

De Kamercommissie Financiën heeft maandag het licht op groen gezet voor het wettelijk kader voor crowdfunding. Daardoor zal elke investeerder tot maximaal 1.000 euro kunnen schenken zonder prospectusplicht en kunnen de initiatiefnemers tot 300.000 euro ophalen zonder prospectusplicht.

Met het initiatief wil minister van Financiën Koen Geens investeringen in creatieve projecten aanmoedigen. Volgens de CDV-minister komt crowdfunding, waarbij financiële hulp bij het grote publiek wordt gezocht, in ons land maar moeizaam van de grond. Eén van de bekendste recente voorbeelden was de zoektocht van langebaanschaatser Bart Swings naar middelen om zijn voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Sotsji te kunnen financieren.

Volgens Geens biedt de tekst, die als amendement op de Bankenwet werd ingediend, een wettelijk kader dat soepel is voor de initiatiefnemer en tegelijkertijd bescherming biedt aan de investeerder. Aan de uitwerking ging overleg met de sector vooraf.

Kansen voor innovatieve starters
Vandaag geldt vanaf een opgehaald bedrag van 100.000 euro een vrij zware administratieve prospectusplicht. Die grens wordt opgetrokken tot 300.000 euro. Daar staat een bescherming van de belegger tegenover. Zo zal per persoon per project tot maximaal 1.000 euro kunnen geïnvesteerd worden zonder prospectusplicht. Een investeerder kan dat bedrag overschrijden, maar dan geldt de prospectusplicht wel. In een eerder voorstel was sprake van een maximumbedrag van 300 euro.

Open Vld-Kamerleden Mathias De Clercq en Luk Van Biesen reageren tevreden op de stemming. Zij zien in crowdfunding kansen om vooral innovatieve starters mogelijkheden te bieden. Beiden zijn ook tevreden dat het maximumbedrag per investeerder werd opgetrokken.