Koen Geens: “BNP Paribas blijft goede investering voor België”

Ontslagnemend Minister van Financiën Koen Geens geeft vandaag in het parlement uitleg over de monster boete van BNP Paribas. Ook de beslissing van de Europese Commissie over de Arco-coöperanten zal er besproken worden.

Bron: Het Laatste Nieuws

De bank BNP Paribas werd twee weken geleden in de VS veroordeeld tot een monsterboete van 8,8 miljard dollar, voor het overtreden van handelssancties tegen landen als Iran, Cuba en Soedan. De boete bedraagt 1 dollar voor elke dollar die tussen midden 2006 en midden 2007 het voorwerp van illegale transacties was. Koen Geens gaf ter verduidelijking de opsplitsing van de boete mee: 6,5 miljard dollar voor Soedan, 0,58 miljard dollar voor Iran en 1,7 miljard dollar voor Cuba.

Voor de aanvang benadrukte voorzitter Eric Van Rompuy dat het gaat om “een gedachtewisseling” en niet om een interpellering.

Traagheid bleek dodelijk

“De grootste fout van BNP Paribas is dat de bank te lang getalmd heeft met het stopzetten van verboden transacties die tussen midden 2006 en midden 2007 plaatsvonden”, aldus Geens.

De bank heeft er anderhalf jaar over gedaan om verboden transacties stop te zetten. Geens is ontgoocheld in de traagheid die later dodelijk bleek. Wat Cuba, Iran en Soedan betreft, vonden er na 2007 geen eurotransacties meer plaats. Na 2007 was er nog een transactie die voor Amerika illegaal was. Het ging om een transactie met Iran, terwijl de mensen van BNP dachten dat het om een ander land ging.

“Wie schuld bekent is een tweede kans waard”

Geens: “BNP heeft uitdrukkelijk spijt betuigd over fouten en minimaliseert de feiten geenszins. Ze realiseren zich dat ze als gereputeerd marktleider gedurende 18 maanden nooit hadden mogen talmen.”

De ontslagnemend minister benadrukt dat hij er geen spijt van heeft dat de Belgische staat BNP niet en Fortis wel heeft verkocht. “BNP blijft, ondanks wat er gebeurd is, een zeer goede bank. Ze erkent haar schuld. Haar liquiditeit en credibiliteit zijn niet aangepast, ze blijft dus een goede belegging voor de staat.”

“Wat doen wij eigenlijk in BNP?”

Luc Van Biesen (Open Vld) pleit ervoor dat de staat in de volgende legislatuur de 10,28 procent aandelen in BNP verkoopt. “Wat doen wij eigenlijk in BNP? Een dividend ontvangen en de bestuurders aanduiden. Is het een kerntaak van de overheid om aandelen te hebben in die bank?”

Kristof Calvo (Groen) vindt dat Prof. Van Broekhoven maatschappelijke verontwaardiging mist. “Is hij wel geschikt als onze bestuurder bij BNP Paribas?”