Institut Henri Jaspar gaat in vlammen op

Een hevige brand heeft gisterochtend het historische Institut Henri Jaspar in Kraainem grotendeels in de as gelegd. Vermoedelijk lag een vuurtje van een kraker aan de basis. Het historische pand stond al jarenlang te verkommeren.

Bron: Het Nieuwsblad 

De brand aan het grote gebouw, gelegen langs de Brusselsesteenweg, werd iets voor negen uur opgemerkt door een voorbijganger. Die zag hoe er rook uit de tweede verdieping van het pand kwam. ‘Toen we ter plaatse aankwamen, sloegen de vlammen al door het dak’, zegt brandweerofficier Marc Opstal. ‘Nog vooraleer al onze brandslangen waren uitgerold, stond de hele bovenverdieping en het dak in lichterlaaie.’

Ook de brandweer van Brussel kwam mee het vuur bestrijden. Dat duurde alles bij elkaar toch enkele uren.

‘Vooral het nablussen is een werk van lange adem. Gelukkig werden er geen slachtoffers in het gebouw aangetroffen. Maar de bovenste verdieping en het dak zijn volledig uitgebrand. Op de tweede verdieping vonden we sporen van een vuurtje, vermoedelijk van een kraker. Het is niet de eerste keer dat we hier tussenbeide moeten komen voor brandjes. Ditmaal was het wel van een ander kaliber’, zegt Opstal.

Het gebouw stond al jarenlang leeg, en dat ondanks haar historische status. Het Institut Henri Jaspar is zelfs opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Het instituut stond destijds in de regio bekend als opvangplaats voor kinderen uit lagere sociale klassen uit de rand en Brussel. Tot 2005 zat Kind en Gezin nog gevestigd in een deel van het gebouw, maar nadien stond het volledig leeg.

‘Jammer want het is echt een historisch pand’, zegt Luk VanBiesen, Kraainems gemeenteraadslid (Open VLD). ‘Het wasdestijds zelfs eigendom van de Koninklijke Schenking en er is sprake van geweest om er de residentie van prinses Astrid van te maken. Maar uiteindelijk werd het verkocht aan een vastgoedmakelaar. Ondanks vele pogingen om er bijvoorbeeld een kinderopvang van te maken, werd het project steeds afgekeurd door de provincie Vlaams-Brabant weens financiële tekorten. Het was een heel mooi pand en wellicht zal het nu helemaal tegen de vlakte moeten.'(rdb)

 

ROBIN DE BECKER