BBI opent onderzoek naar belastingakkoorden

De bijzondere belastinginspectie opent een onderzoek naar de Belgische bedrijven en personen die in de Lux Leaks-affaire voorkomen. Premier Charles Michel vindt de praktijken ‘onaanvaardbaar’.

Bron: De Tijd

De Bijzondere Belastinginspectie gaat alle Belgische bedrijven en families onderzoeken die voorkomen in de ‘Luxemburg Leaks’-dossiers. De BBI wil bekijken of de geheime afspraken die werden gemaakt met de Luxemburgse fiscus wel stroken met de Belgische belastingwetten. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft gisteren om dat onderzoek gevraagd.

In het vragenuurtje in de Kamer bleek de verontwaardiging over de Luxemburgse fiscale rulings groot. ‘We veroordelen deze fiscale praktijken, die onaanvaardbaar zijn’, zei premier Charles Michel. Hij was gisteren net terug van een bezoek aan Luxemburg, waar hij onder meer sprak over de Europese plannen om meer fiscale gegevens uit te wisselen.

Zowel de meerderheid als de oppositie in het parlement toonde zich kwaad over de rulings, maar ze verschillen van mening over hoe het nu verder moet. Michel zei dat de regering niet op de onthullingen van Lux Leaks heeft gewacht en al heeft beslist een ‘kaaimantaks’ in te voeren. De oppositie merkte op dat die alleen inzage geeft in het vermogen dat gezinnen in belastingparadijzen hebben ondergebracht, maar geen enkele impact heeft op multinationals. Michel erkende dat de kaaimantaks maar een deel van de oplossing is.

Wat is meer nodig? Parlementslid Veerle Wouters (N-VA) zei dat ook de belastingdruk in ons land naar beneden moet, omdat de verleiding tot ontwijken te groot is. Peter Vanvelthoven (sp.a) noemde die uitspraak ‘verwerpelijk’. Luk Van Biesen (Open VLD) vroeg de premier bij zijn Luxemburgse ambtsgenoot de dossiers alsnog op te vragen en door te sturen naar de Belgische administratie, zodat ze daar kunnen worden belast en berecht. CD&V-Kamerlid Roel Deseyn vroeg Europese afspraken.

De Kamercommissie Financiën houdt op 26 november hoorzittingen over ‘Luxemburg Leaks’.

BART HAECK ■