Heisa rond Schepen Thierry Vandenplas

Eind oktober deed schepen van Sport in Kraainem, dhr. Thierry Vandenplas, uitspraken over de negatie van gaskamers tijdens de tweede wereldoorlog. Zo verklaarde hij het volgende: “Les chambres à gaz, c’est du bidon”. Hierop werd er op 27 oktober een bijzonder college gehouden, waarbij het ontslag van de schepen gevraagd werd. In het bestuur is er geen plaats voor personen die zich niet bewust zijn van het kwetsende van hun daden en van de diepte van de littekens die zij nalaten door hun woorden.

Dhr. Thierry Vandenplas weigerde echter om ontslag te nemen als schepen. Daarop ontnam het gemeentecollege hem zijn bevoegdheden en werd door OPEN tijdens de volgende gemeenteraad gevraagd aan dhr. Vandenplas zijn conclusies te trekken en zijn ontslag te nemen als schepen uit het college en als raadslid uit de gemeenteraad. Zijn beslissing stond echter vast en er kwam geen ontslag van de schepen, enkel verontschuldigende woorden achteraf op sociale netwerken en televisie, die niets veranderen aan het feit dat zijn uitspraken ongepast waren.

Door deze houding discrediteert hij niet enkel zichzelf, maar de hele Kraainemse bevolking. Voor OPEN is er maar één oplossing: hij moet ontslag nemen. De gemeenteraad heeft zijn besluit overgemaakt aan de hogere overheid. De Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en de Gouverneur van Vlaams Brabant moeten de druk opvoeren en zijn ontslag regelen.

Het is onbegrijpelijk dat iemand schepen blijft (zonder bevoegdheden) die en de nationale wetten én de beslissingen van de gemeenteraad weigert te respecteren.