Regering-Michel veroordeelt Luxemburgse praktijken

De federale regering veroordeelt de “ondoorzichtige” praktijken die het mogelijk maken dat sommigen kunnen ontsnappen aan het betalen van hun belastingen. Dat heeft premier Charles Michel vandaag in de Kamer geantwoord op vragen van verschillende fracties over ‘Luxembourg Leaks’. Alle sprekers toonden zich verontwaardigd toonden over de onthullingen over belastingontwijking die in ons buurland werd georganiseerd, al zijn ze het niet eens over de rol die de doorkijktaks kan spelen om paal en perk aan dergelijke praktijken te stellen.

Bron: Het Laatste Nieuws 

“Wij veroordelen deze fiscale praktijken die onaanvaardbaar zijn”, benadrukte Michel, die uitgerekend gisteren in het Groothertogdom nog een onderhoud had met zijn collega Xavier Bettel. Belangrijke thema’s bij die ontmoeting waren de financiële transparantie en de uitwisseling van informatie op fiscaal vlak. De premier zei ook de praktijken zowel bilateraal met Luxemburg als met de Europese Commissie op de agenda te willen plaatsen.

Michel benadrukte ook dat zijn regering niet tot de onthullingen heeft gewacht om actie te ondernemen. Hij stelde dat de doorkijktaks die zijn ploeg wil invoeren, een deel van de oplossing kan zijn.

 

Ook Veerle Wouters (N-VA) verwees naar de kaaimantaks, al haalde zij ook de hoge belastingdruk in ons land aan. “Als de druk zo hoog is, dan is de verleiding groot om aan dergelijke constructies deel te nemen”. Die uitspraken waren niet naar de zin van Peter Vanvelthoven (sp.a). Hij nam het woord “verwerpelijk” in de mond. Bovendien stelde hij dat de doorkijktaks niets te maken heeft met de aanpak van dergelijke constructies, maar wel met de aanpak van vermogensbeheer bij private personen.

Luk Van Biesen (Open Vld) vroeg de premier bij zijn Luxemburgse ambtsgenoot de dossiers alsnog op te vragen en door te sturen naar de Belgische administratie, zodat ze daar kunnen worden belast en berecht. CD&V-Kamerlid Roel Deseyn vroeg stevige Europese afspraken om onethische fiscale praktijken aan te pakken. Hij wil ook dat de regering werk maakt van een rechtvaardige en eenvoudige fiscaliteit, waarbij een vermogenswinstbelasting in functie van een loonlastenverlaging geen taboe hoeft te zijn.

De Kamercommissie Financiën is alvast van plan op 26 november hoorzittingen over ‘Luxembourg Leaks’ te organiseren. De verschillende fracties hebben tot maandagmiddag de tijd om namen naar voren te schuiven.