Reynders gooit knuppel in fiscaal hoenderhok

Vijf miljard minder belastingen, dankzij een hoger btw-tarief, milieutaksen en inkomsten uit een speculatietaks. MR-vicepremier Didier Reynders trekt het debat over een tax shift op gang met een concreet voorstel. Ook Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft zich aan het rekenen gezet. Maar Open VLD wil liever niet weten van een fiscale hervorming op korte termijn. Farid El Mabrouk

Bron: Het Nieuwsblad

Reynders is geen minister van Financiën meer, maar nu het leven in de Wetstraat wordt beheerst door tax shifts, lijkt het bij de MR-politicus weer te kriebelen. Tot ieders verbazing kwam de vicepremier dit weekend op de proppen met een opmerkelijk voorstel. Dat zorgt niet alleen voor de door CD&V zo geliefde tax shift, maar hervormt ook de belastingen zelf. Reynders wil een deel van het MR-verkiezingsprogramma uitvoeren door de belastingen, over een periode van vier of vijf jaar, voor particulieren én bedrijven met vijf miljard te verlagen. Zo moet de in ons land zeer hoge belastingdruk naar omlaag.Ook binnen personenbelastingOok binnen personenbelasting

Om de factuur te betalen, denkt Reynders aan hogere accijnzen en btw-tarieven, meer lasten voor wie vervuilt en een taks op wie speculatief omgaat met kapitaal. Binnen de personenbelasting zelf ziet Reynders ook een mogelijkheid voor een tax shift, een die niet iedereen binnen zijn coalitie zal appreciëren. N-VA en Open VLD sloten enkele weken geleden immers de deur voor een discussie over bedrijfswagens, maar Reynders opent ze weer. Voor wie zijn wagen echt professioneel nodig heeft, verandert er niets, maar voor de anderen ziet Reynders liever alle voordelen in natura – auto, gsm, laptop – verdwijnen. Het equivalent wordt beter omgezet in een hoger nettoloon. ‘Als je werknemers laat kiezen, zullen ze liever een hoger loon hebben’, stelt Reynders.

Met zijn voorstel trekt Reynders het debat over een grote fiscale hervorming op gang. Sommige regeringspartijen reageerden gisteren verrast, omdat Financiënminister Van Overtveldt van de regering de opdracht kreeg om tegen maart een globaal voorstel uit te werken dat als basis kan dienen voor een debat binnen de regering.

Dat het een zeer moeilijke opdracht wordt, bleek gisteren nog maar eens uit een reactie van de Vlaamse liberalen. Volgens Kamerlid en fiscaal specialist Luc Van Biesen is het geen goed idee om de hervorming te koppelen aan de begrotingscontrole in maart, wanneer Michel I minstens enkele honderden miljoenen zal moeten besparen. ‘De belastingen hervormen in economisch slechte tijden leidt bijna zeker tot meer belastingen en dat mag echt niet’.

Farid El Mabrouk ■