Maatregel zorgt voor gerommel binnen regering-Michel

Coalitiepartners CD&V en Open Vld geven federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (foto) de wind van voren. Hij zag een “een sluipende aanslag” op ons spaargeld.

Bron: Het Laatste Nieuws

N-VA’er Van Overtveldt joeg de Vlaamse liberalen en de christendemocraten de kast op met een interview in ‘De Standaard’. Daar liet de minister zich bezorgd uit over de beslissing van de Europese Centrale Bank om 1.140 miljard euro in de economie te pompen. Want dat dreigt de nu al lage rente op spaartegoeden nog verder omlaag te drukken – “een sluipende aanslag” op spaargeld.

Uitspraken die niet met de regering waren doorgesproken, gaf de minister gisteren toe. En dat bleek ook duidelijk uit de scherpe reacties van regeringspartners CD&V en Open Vld in de Kamer. Eric Van Rompuy (CD&V) noemde de uitspraken van Van Overtveldt “onaanvaardbaar”. “Politiek hebt u als vertegenwoordiger van een meerderheid in dit parlement en binnen Europese raden het recht niet om kritiek te gevenop het beleid van de ECB”, klonk het.

Nadenken mag

Open Vld’er Luk Van Biesen vroeg zich dan weer af of de uitlatingen van de N-VA’er het vertrouwen van Europa in ons land niet zouden beïnvloeden. Van Overtveldt antwoordde dat “een politiek verantwoordelijke ook mag nadenken over eventuele consequenties van beslissingen op monetair vlak”. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke kwam met stevige kritiek. In een reactie aan de VRT bestempelde hij de uitspraken van Van Overtveldt als “ongepast” en “niet verstandig” voor een minister van Financiën. Volgens Beke zitten er bij de ECB voldoende economisch intelligente mensen “die wel hun redenen zullen hebben om tussen te komen op de manier waarop ze dat willen doen”.

De voorbije dagen dook er al regelmatig wrevel op binnen de regeringspartijen. Zo was er bij Open Vld en CD&V al tandengeknars over de inzet van het leger – een stokpaardje van N-VA. Ook andere antiterreurmaatregelen botsen op bedenkingen binnen de meerderheid.