Belbus verdwijnt in Vilvoorde, Zemst en Kampenhout

Eind juni stopt de Belbus in Vilvoorde, Zemst, en Kampenhout vanwege de besparingen bij De Lijn. Dat meldt De Standaard. De betrokken gemeentebesturen maken zich zorgen om de garantie op basismobiliteit.

Officieel wil de Vervoersmaatschappij De Lijn nog niet bevestigen dat de Belbus verdwijnt, maar ze maakte haar intentie wel bekend bij de betrokken gemeentebesturen. Volgens Dominique Renders van De Lijn praat de vervoersmaatschappij op dit moment gewoon met die gemeenten om alle mogelijke alternatieven te onderzoeken.

Bron: Ring TV

Alle tekenen wijzen wel op een nakend einde. De Lijn werkt voor de Belbus samen met private partners. In Vilvoorde, Zemst en Kampenhout gaat het om Hendriks uit Melsbroek. Dat contract loopt af en werd niet verlengd. Zeven chauffeurs kregen al mondeling te horen dat ze ontslagen worden. Ze rijden nu rond met een rouwlint.

‘Morrelen aan basismobiliteit’

In de betrokken gemeentebesturen zijn ze bezorgd om de plannen van De Lijn. Erik Torbeyns, provincie- en gemeenteraadslid voor GROEN uit Kampenhout, zegt dat belbussen schrappen gelijk staat aan ‘morrelen aan het decreet van de basismobiliteit.’ In Zemst roept Open VLD iedereen op om alle argumenten voor het behoud van de belbus kenbaar te maken aan het gemeentebestuur.