Cashterminals als oplossing voor buitenlands zwart geld

Het lijkt de wereld op zijn kop: cashterminals waar je geld kunt droppen in plaats van afhalen. Toch kan dat instrument volgens Open Vld-Kamerlid LuK Van Biesen helpen in de strijd tegen zwart geld.

Bron: De Morgen

Het systeem werkt als volgt: wanneer niet-EU-burgers toekomen in een Belgische haven of luchthaven en ze hebben grote hoeveelheden geld bij zich, dan moeten ze dat achterlaten bij een terminal. In ruil krijgen ze een kredietkaart met hetzelfde bedrag mee. Zo wordt het thuisland verwittigd van het geld dat uit hun land vertrokken is. Maar vooral: zo kan onze overheid het betalingsverkeer traceren.

“Het systeem kent veel succes in de VS”, zegt Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen. Hij wil het in ons land introduceren om zwart geld beter te traceren. Cashbetalingen zijn in ons land gelimiteerd tot 3.000 euro. Bij handelaars in tweedehandsauto’s is er protest. Onder meer in Brussel woekert er een markt, waarbij auto’s verhandeld worden van en naar zowat de hele wereld. “Die brengen ook heel wat scheepstrafiek voor onze havens teweeg”, zegt Van Biesen. “Omdat het cashplafond in ons land strenger is dan bij de buurlanden dreigt die markt en die trafiek naar daar te verhuizen.”

Van Biesen kaart de kwestie aan bij staatssecretaris voor Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA).