België gaat aasgierfondsen aan banden leggen

Ons land is van plan de strijd aan te gaan tegen aasgierfondsen. Dat blijkt althans uit een wetsvoorstel die leden van meerderheid én oppositie daarvoor woensdag in de Kamer hebben ingediend. ‘België toont zich hiermee pionier in de strijd tegen deze fondsen’, benadrukten initiatiefnemers Luk Van Biesen (Open VLD) en Ahmed Laaouej (PS).

Bron: De Standaard

Aasgierfondsen zijn investeringsfondsen die op de financiële markten schuldpapier van kwetsbare landen voor een prikje opkopen, om daarna via juridische weg die landen te dwingen de schuld volledig af te betalen. Het probleem is dat vooral ontwikkelingslanden er het slachtoffer van worden. Ze komen erdoor vaak nog meer in de problemen, zonder dat er ook maar enige economische meerwaarde gecreëerd wordt. In 2009 vonden in totaal 49 aanvallen van aasgierfondsen plaats op Afrikaanse landen.

Met het wetsvoorstel moeten ‘de vleugels van d

e aasgierfondsen worden afgeknipt’, benadrukten Van Biesen en Laaouej. De tekst werd ondertekend door liberalen, socialisten, christendemocraten, groenen en N-VA, en wordt ook gesteund vanuit de academische wereld en door ngo’s.

Concreet geeft het wetsvoorstel Belgische rechters instrumenten in handen om te kunnen beslissen of ze al dan niet met een aasgierfonds te maken hebben. Ten eerste is dan sprake van een duidelijke wanverhouding tussen het bedrag van aankoop en de wederverkoop van de schuld, en daarnaast is ook nog aan minstens een van de volgende criteria voldaan: balanceert de staat in kwestie al op de rand van de afgrond, brengt het afbetalen van de schulden de ontwikkeling van de bevolking in gevaar, en is het fonds in een belastingparadijs gevestigd?