Elke dag zeven botsingen met politie-auto’s

Elke dag botsen liefst zeven agenten met hun wagen of motor. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zet in op bijscholingen, maar politievakbond VSOA eist ook dringend een basisopleiding defensief rijden. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

Bron: Het Nieuwsblad

Bij de federale politie alleen al botsten vorig jaar liefst 808 combi’s, motors en anonieme wagens. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen heeft opgevraagd bij Jambon. Een steekproef bij verscheidene politiezones leert dat dagelijks ook een vijftal lokale collega’s betrokken raken in een ongeval. Alleen al de botsingen van de federale agenten leverden vorig jaar een rekening op van 1,1 miljoen euro.

De agenten zijn niet altijd zelf in fout, maar voor minister Jambon is het toch noodzakelijk dat nog meer agenten bijscholing krijgen. “Dat is echter onvoldoende”, zegt Vincent Gilles (VSOA). “Een opleiding defensief rijden moet worden geïntegreerd in de basisopleiding. Nog steeds krijgen nieuwe agenten louter een theoretische cursus. Daarna sturen ze hen onmiddellijk de baan op met een prioritair voertuig. Gewapend met een simpel rijbewijs B. Dat is eigenlijk niet verantwoord.”