Bart Tommelein legt eed af als Vlaams minister (Luk was erbij)

Bart Tommelein (Open Vld) heeft woensdag de eed afgelegd als Vlaams minister.

In de regering-Bourgeois vervangt hij Annemie Turtelboom. Die nam vorige week vrijdag onverwacht ontslag na aanhoudende discussie over de Vlaamse energieheffing of ‘Turteltaks’. Tommelein legde de eed af in handen van parlementsvoorzitter Jan Peumans.

Bij de eedaflegging waren naast zijn familie onder meer ook federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en Open Vld-Kamerleden Patrick Dewael en Luk Van Biesen aanwezig.

Bron: Knack

Stoelendans

Na de eedaflegging van Tommelein moest ook volksvertegenwoordiger Emmily Talpe opnieuw de eed afleggen. Zij verdween enkele dagen uit het parlement omdat Tommelein na zijn ontslag als federaal staatssecretaris opnieuw Vlaams volksvertegenwoordiger was geworden. Nu Tommelein minister wordt, kan Talpe opnieuw haar zitje in het Vlaams halfrond innemen.

Na de eedafleggingen werd de zitting even geschorst. De Vlaamse regering organiseert – uitzonderlijk in het gebouw van het Vlaams Parlement zelf – een korte ministerraad om de bevoegdheden opnieuw te verdelen en om enkele resterende agendapunten af te werken. Nadien volgt het geplande actualiteitsdebat over het Vlaamse energiebeleid. Minister-president Geert Bourgeois legt voor aanvang van dat debat een verklaring af namens de Vlaamse regering.

(belga)