“Ik vraag mij af waarom de minister van Financiën liegt”: Van Overtveldt en Crombez opnieuw in de clinch

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukt dat de fiscale regularisatie die de huidige regering heeft uitgewerkt, verjaarde kapitalen in rekening neemt. Hij reageert daarmee op het nieuws dat de Bijzondere Belastingsinspectie vorige week klacht heeft ingediend over 61.546 dossiers en ruim 36 miljard euro. Minister Van Overtveldt schiet daarbij op sp.a-voorzitter John Crombez, die in de vorige regering bevoegd was voor de strijd tegen fiscale fraude. Crombez zegt op zijn beurt dat Van Overtveldt liegt.

Bron: Het Laatste Nieuws

De klacht heeft betrekking op de fiscale amnestieën die tussen 2004 en 2015 hebben plaatsgevonden. De BBI vermoedt dat in veel gevallen geen belasting is betaald op het volledige zwarte kapitaal dat de Belgen kwamen regulariseren, maar dat enkel sprake was van belastingen en boetes op de intresten die de zwarte kapitalen de laatste jaren hebben opgebracht.

“Het klopt inderdaad dat verjaarde zwarte kapitalen onder voormalig staatssecretaris Crombez konden ontsnappen”, reageert minister Van Overtveldt. De Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen “heeft het recht om dat aan te klagen”.

Volgens de N-VA-minister is de regularisatie die de regering-Michel uitdokterde strenger en neemt die verjaarde kapitalen mee in rekening. “Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid. Het biedt ook meer rechtszekerheid voor de belastingplichtige. Zo worden toestanden als deze vermeden”.

Sp.a-voorzitter Crombez is alvast niet te spreken over de uitspraken van de minister. Hij wijst erop dat net hijzelf heeft beslist zwart kapitaal mee in rekening te brengen. “Ik vraag mij af waarom de minister van Financiën liegt”, aldus Crombez.

“Het is heel gemakkelijk vast te stellen dat wat hij zegt gewoon niet klopt. Karel Anthonissen van de BBI zelf heeft in het parlement gezegd dat hij het net goed vond dat ik in 2013 heb beslist om het kapitaal zelf mee te pakken in de fiscale regularisatie”.

Crombez wijst erop dat zijn voorganger Didier Reynders (MR) toeliet enkel de intrest mee te nemen in de regularisatie-operatie. “In een tweede fase heb ik trouwens zelf beslist de wet op de fiscale amnestie te schrappen. Het is Van Overtveldt zelf die fiscale regularisatie weer mogelijk heeft gemaakt”, besluit de socialistische voorzitter.

Minister Van Overtveldt zegt de reactie van de parketten op de BBI-klacht af te wachten.

Het dossier veroorzaakte binnen de meerderheid gecrispeerde opmerkingen tijdens een bijeenkomst van de Kamercommissie Financiën, die besliste op 9 november BBI-topman Frank Philipsen te horen. Nadien zal de commissie over het verdere vervolg beslissen.

In tegenstelling tot wat commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) voorstelde, wilde N-VA op dit moment geen hoorzitting met Financiënminister Van Overtveldt indien ook Justitieminister Koen Geens zijn opwachting niet zou maken.

Luk Van Biesen (Open Vld) riep N-VA dan weer op niet te doen alsof de partij nu pas de regels van een fiscale regularisatie ontdekt en had kritiek op de Gentse BBI-directeur Anthonissen. “Indien wat hij zegt waar is, dan heeft iemand zijn werk niet gedaan”, klonk het dan weer bij Benoît Piedboeuf (MR), die op voorhand meteen zijn partijgenoot Reynders vrijpleitte.