Wielrennen wordt duurder

foto lukHet nieuwe wielerseizoen begint over een kleine maand. Tijd om vooruit te kijken op wat nog komen moet en op wat gerealiseerd werd.

Bron: Het Laatste Nieuws

Positief is dat de Wielerbond Vlaams-Brabant kan rekenen op 377 miniemen en aspiranten, een gezonde basis voor de wielerpiramide. Een opvallende trend is het flink aantal nieuwelingen en junioren. Het aantal eliterenners z/c daalde, het aantal amateurs en masters steeg. Mogelijk maakten velen de overgang van de ene naar de andere reeks.

“De goede jeugdwerking resulteerde in mooie resultaten van onze renners in Vlaamse en Belgische kampioenschappen waaronder vijf Belgische kampioenen en twee Vlaamse kampioenen in de jeugd”, opende voorzitter Jos Smets. “Gezien de stijgende cijfers bij de jeugd betekent dit dat er goed werk wordt geleverd door de provinciale afdeling, opleidingscentrums en clubs. Enkel bij de elite z/c vielen de renners terug van 95 naar 79.”

Duizend renners in 2016

“Toch beschikten we over alle leeftijdsreeksen en disciplines heen over welgeteld duizend renners in 2016. Het aantal georganiseerde wedstrijden steeg van 304 naar 310. Opmerkelijk was dat de koersen voor amateurs, masters en gentlemen stegen met dertig procent”, klonk het.

Smets ging voort in op de elites z/c. “Zij bleven qua aantal onder de verwachtingen. Van hen kwam de vraag naar wedstrijden voorbehouden aan renners die geen deel uitmaakten van continentale ploegen. Vanaf nu bestaat er de 1.12 A, wedstrijden tussen 120 en 140 km waarop continentale renners, maar geen masters of amateurs, welkom zijn. Hier hebben de eerste dertig prijs. Bij de 1.12 B-races zijn geen continentale renners welkom, behalve niet-profs uit continentale ploegen zoals cyclocrossers. Masters en amateurs mogen hier wel starten, op voorwaarde dat er nergens anders die dag een wedstrijd is voor hun categorie. De koersen zijn hier tussen 100 en 120 km en slechts de eerste twintig rijden prijs”, legde Smets uit in het nieuwe provinciale wielercentrum in de Hertogstraat in Heverlee.

De Wielerbond Vlaams-Brabant werkt vanaf de nieuwelingen tot en met de elite z/c vanaf dit seizoen met voorinschrijvingen. In nieuwelingenkoersen mogen maximaal 120 renners op het startblad staan. Bij de junioren zijn dat er 150, bij de beloften en elites z/c 175. “We werken het hele seizoen met de voorinschrijvingen. Je kan online inschrijven uiterlijk tot acht uur ’s morgens op de dag zelf van de koers in kwestie. Je kan het risico nemen om dit niet te doen en naar die koers te trekken,. Dat kost je tien euro extra inschrijvingsgeld”, gaf Smets aan.

In 2017 zal een koers organiseren en koersen zelf duurder zijn. “Ondanks een lichte toename van de organisatievergunningen blijft het voor clubs moeilijk om dit rond te krijgen. Er moet helaas een prijsverhoging doorgevoerd worden. Dit valt te wijten aan de verhoging van de verzekeringspremie. Onze sport werd helaas het slachtoffer van meerdere ongevallen waardoor de federatie een stijging van 170.000 euro aan verzekeringskosten noteerde. Vandaar de prijsverhogingen van de vergunningen voor koersen en renners.”

STEFAN VAN DE WEYER ■