Belfius is een sterk verankerde bank. Regering Michel mag er niet ondoordacht mee omspringen

Minister van Financiën Johan Van Overtveld (N-VA) is te vinden voor de oproep van Belfius-topman Marc Risière. Die zei dat Belfius klaar is voor een beursgang in 2018. Maar is het wel slim om een goed draaiende overheidsbank te laten privatiseren? Luk Van Biesen (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen) staan lijnrecht tegenover elkaar. Beluister hieronder het fragment van #deochtend op Radio 1.

Bron: Radio 1

Belfius is een staatsbank in handen van de Belgische overheid. De bank doet het goed en is gegroeid tot een gezonde en winstgevende bank. Belfius-topman Marc Risière wilt graag een gedeeltelijke beurgang van 30% van het kapitaal van de bank.

Open VLD kamerlid Luk Van Biesen is altijd voorstander geweest van een privatisering van Belfius. “Het is nooit de bedoeling geweest van de regering Leterme om eigenaar te worden van een bank. Een bank runnen is geen kerntaak van de overheid.” Volgens Van Biesen is de gedeeltelijke privatisering van Belfius een ideale manier om een deel van de staatsschuld af te bouwen.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci daarentegen, is niet te spreken over de uitlatingen van Van Overtveldt over een mogelijke beursgang van Belfius. “Belfius is een gezonde en sterk verankerde bank dat veel kredieten verleent aan lokale overheden en kmo’s. Premier Michel mag er niet ondoordacht mee omspringen.” Volgens Almaci kan de staatsbank -naar buitenlands voorbeeld- een instrument zijn voor de Belgische overheid om een actieve rol op te nemen in dienst van reële economie.

Klik hier voor het fragment van De Ochtend op Radio 1