Meerwaardebelasting? N-VA: “Anti-Vlaamse belasting” – Open Vld: “Nee, nee en nog eens nee”

Nadat CD&V-voorzitter Wouter Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren besloten niet langer “te vervallen in gekissebis en geruzie”, leek het er op dat die laatste gisterenavond zelfs een opening maakte voor een compromis rond een meerwaardebelasting, iets waar CD&V al langer om vraagt. Maar een dag later is de partij van De Wever duidelijk. “Een meerwaardebelasting is een anti-Vlaamse belasting”, zegt Peter Dedecker. En ondervoorzitter Sander Loones wijst erop dat de woorden van De Wever “uitvergroot” worden. Ook Open Vld laat van zich horen: “Nee, nee en nog eens nee”, zegt Vlaams parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck over een meerwaardebelasting.

Bron: Het Laatste Nieuws

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde donderdagochtend positief op de opening van de N-VA-voorzitter. “Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken”, zei hij.
Voor coalitiepartner Open Vld blijft de extra belasting echter een huizenhoog taboe. “Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein”, zegt Luk Van Biesen. “Ik denk dat dit wordt uitvergroot.”

Standpunt onveranderd

Het standpunt van Open Vld blijft onveranderd. “Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Ik heb net de btw-aangifte van enkele kmo’s verzorgd en heb gezien dat de kleine ondernemingen opleven”, aldus fiscalist Van Biesen.”Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?”, vraagt hij zich af.

“Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit.”

“Anti-Vlaamse belasting”

Ook uit eigen N-VA-hoek wordt de opening die De Wever al dan niet laat opnieuw gedicht. “Socio-economisch compromis en verdere hervormingen nodig. Meerwaardebelasting is anti-Vlaamse belasting. Lang niet gezegd dat die er komt”, zegt N-VA’er Peter Dedecker op Twitter.

Ook ondervoorzitter Sander Loones zit op diezelfde lijn. Hij verwijst op Twitter naar wat Van Biesen zegt over de woorden van De Wever die worden uitvergroot. Ook het officiële N-VA-kanaal spreekt overigens over een “anti-Vlaamse belasting.”

En daarmee kibbelen de meerderheidspartijen amper een dag na de gemeenschappelijke verklaring van Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever alweer openlijk over het te voeren beleid.

“Onwaarschijnlijke pasmunt”

Hoe moeten de woorden van De Wever bij ‘Van Gils & Gasten’ dan wel worden geïnterpreteerd? Her en der wordt gefluisterd dat de opening van De Wever een goedmakertje is voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir.

“Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal”, stelt Daniëlle Vanwesenbeeck van Open Vld. Haar partijgenoot Luk Van Biesen hoopt dat die these niet klopt. “Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden”, besluit hij.