‘Nee, nee en nog eens nee’ bij Open VLD

Een meerwaardebelasting op aandelen blijft ‘quasi onbespreekbaar’ voor Open VLD. ‘Ons standpunt is ongewijzigd’, zegt Kamerlid en specialist financiën Luk Van Biesen. ‘Nee, nee en nog eens nee’, stelt Vlaams parlementslid en ondernemer Daniëlle Vanwesenbeeck.

Bron: De Standaard

CD&V beschouwt de meerwaardebelasting op vermogen als een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft die boot tot nog toe afgehouden. Woensdagavond stelde Bart De Wever echter dat de N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde donderdagochtend positief op de opening van de N-VA-voorzitter. ‘Laat ons dit nu in een positieve sfeer verder aanpakken’, zei hij.Voor coalitiepartner Open VLD blijft de extra belasting echter een huizenhoog taboe. ‘Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein’, zegt Luk Van Biesen. ‘Ik denk dat dit wordt uitvergroot.’

Het standpunt van de partij blijft onveranderd. ‘Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Ik heb net de btw-aangifte van enkele kmo’s verzorgd en heb gezien dat de kleine ondernemingen opleven’, aldus fiscalist Van Biesen. ‘Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?’, vraagt hij zich af.

‘Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit.’

Her en der wordt gefluisterd dat de opening van De Wever een goedmakertje is voor de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir. ‘Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal’, stelt Daniëlle Vanwesenbeeck. Luk Van Biesen hoopt dat die these niet klopt.

‘Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden’, besluit hij.