Open Vld stelt veto tegen nieuwe meerwaardebelasting: “Nee, nee en nog eens nee”

De detente tussen CD&V en N-VA opent nieuwe perspectieven voor de meerwaardebelasting. N-VA-voorzitter Bart De Wever is nu toch bereid om daarover te onderhandelen. Maar Open Vld stelt haar veto. “Dit is de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal.”

“Als de bromance tussen N-VA en CD&V moet bezegeld worden met een nieuwe belasting, dan doen wij daar niet aan mee.” Bij federaal coalitiepartner Open Vld zijn ze niet bereid om de discussie over de meerwaardebelasting weer te openen.

Bron: De Morgen

Aanleiding zijn de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VRT-programma Van Gils & Gasten. Daar zette hij de deur op een kier voor een meerwaardebelasting op vermogen. “Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld”, zei De Wever. “CD&V wil die meerwaardebelasting. En wij willen ook een pak dingen. Ik denk dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn.”

De christendemocraten ijveren al lang voor een meerwaardebelasting, maar voor N-VA was die tot nu toe onbespreekbaar. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde dan ook verheugd in het Radio 1-programma De Ochtend. “Ik vind het positief dat het geen taboe meer is”, zei Peeters. “Laat ons nu verder werken in die positieve sfeer. We hebben al een concreet voorstel neergelegd. We kunnen daar binnen de regering verder over spreken.”

“Onwaarschijnlijke pasmunt”

Maar CD&V en N-VA zitten niet alleen in de regering. Bij hun Vlaamse liberale coalitiepartner hebben ze geen zin in een nieuwe discussie rond de meerwaardebelasting. “Ik heb Bart De Wever gezien op Eén en de opening die hij maakte was toch bijzonder klein”, zegt Kamerlid en specialist financiën Luk Van Biesen. “Ik denk dat dit wordt uitvergroot.”

Het standpunt van de partij blijft onveranderd. “Voor ons is dit een aanslag op de essentie van onze economie, op de kleine ondernemingen. Ik heb net de btw-aangifte van enkele kmo’s verzorgd en heb gezien dat de kleine ondernemingen opleven”, aldus fiscalist Van Biesen. “Er zijn heel wat nieuwe starters. Gaan we nu tegen die mensen zeggen dat elke euro die ze uit hun zaak halen voortaan zwaar belast wordt?”, vraagt hij zich af

“Als we het investeren in aandelen fiscaal aftrekbaar maken zijn er dingen mogelijk, maar laat ons eerlijk zijn: wij zijn resoluut tegenstander van een belasting op meerwaarde uit een zelfstandige activiteit.”

Van Biesen partijgenote en Vlaams parlementslid Daniëlle Vanwesenbeeck reageert met een fors “nee, nee en nog eens nee”. Zij spreekt van “de onwaarschijnlijke pasmunt voor de crise van Zuhal”. Van Biesen hoopt haar die these niet klopt. “Koehandel is natuurlijk niet nieuw in de politiek. Maar ik hoop dat het hier niet het geval is. Anders zou dat betekenen dat CD&V en N-VA opnieuw naar de CVP-staat afglijden”, besluit hij.

Hervorming vennootschapsbelasting

“Fiscale rechtvaardigheid is belangrijk. Maar het gebrek daaraan zit niet in meerwaarden, wel in de vennootschapsbelasting”, klinkt het binnen Open Vld. “Sommige bedrijven maken veel winst en betalen nul procent belastingen. Dàt stoot tegen de borst.”

De echte prioriteit ligt volgens de liberalen bij een hervorming van de vennootschapsbelasting. “Die ligt al zes maanden op tafel.”