‘Belastingaftrek voor motorkledij! Waar eindigt dat?’

De regering-Michel zal een belastingvermindering invoeren voor wie motorkledij koopt. ‘Hiermee start je een straatje zonde einde’, reageert Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD).

Bron: De Standaard

‘Dit is de zoveelste illustratie dat politici de personenbelasting beschouwen als hun speeltuin waarin ze naar hartenlust experimenteren’, zegt Jef Wellens, fiscaal jurist bij Wolters Kluwer. Zo’n belastingvermindering moet een toch wel erg grote aantrekkingskracht op politici hebben om hun beleid een richting in te duwen.

De regering-Michel toverde er zondag op haar bijzondere ministerraad nog maar eens drie nieuwe uit haar hoed. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil met een fiscale stimulans gezinnen aanzetten om een algemene rechtsbijstandsverzekering te sluiten. De handelaars krijgen een fiscaal duwtje in de rug om elektronische betalen in hun zaak mogelijk te maken. En minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR) kan de motorrijders in ons land plezieren met een belastingvermindering voor ‘de aankoop van beschermingsuitrusting’.

Met motor naar het werk is al aftrekbaar

En zoals vaker met maatregelen die op een groot conclaaf beslist zijn, weet vandaag nog niemand hoe ze er precies gaat uitzien. ‘Over wie gebruik zal kunnen maken van de belastingvermindering en in welke omstandigheden zal nog overlegd worden met Financiën’, luidt het op het kabinet-Bellot. Daarvoor wordt een werkgroep opgericht. Een lagere btw daarop zou alleszins botsen op een njet van Europa, dus wordt het wellicht een belastingvermindering.

Het is niet zo dat motorrijders nu al helemaal in de kou staan. Wie met zijn motorfiets naar het werk rijdt, kan nu zowel de kost voor zijn motor als motorkledij als beroepskost afschrijven, in de mate dat de motor gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. Maar dat geldt niet voor wie recreatief rondtoert.

Bovendien zijn motorrijders vandaag al verplicht laarzen tot boven de enkels, handschoenen en een helm te dragen. Fiscalisten wijzer erop dat het wel heel bizar zou zijn een belastingvermindering in te voeren voor iets wat verplicht is. ‘Zo’n vermindering moet net dienen om een stimulans te geven.’