Burgemeester Zemst eist scherp toezicht op doodrijder Merel De Prins

Burgemeester Bart Coopman (CD&V) van Zemst heeft er vandaag tijdens een bezoek bij Justitieminister Koen Geens (CD&V) op aangedrongen dat de bevoegde diensten er scherp op toezien dat de 22-jarige Muhammed Aytekin “geen misbruik maakt van de omstandigheden om zijn verdere gevangenisstraf te ontlopen”. Coopman schreef in die zin ook een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Aytekin reed in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins dood in Vilvoorde. Hij vluchtte eerst naar het buitenland maar gaf zich nadien aan bij de politie. De man had geen rijbewijs en had al 7 keer een rijverbod opgelegd gekregen. In januari van dit jaar werd hij veroordeeld tot 5 jaar celstraf, maar werd ondertussen door de strafuitvoeringsrechtbank om medische reden onder strikte voorwaarden vrijgelaten. De man heeft omwille van een ernstige oogziekte bepaalde medische zorgen nodig die onmogelijk in de gevangenis zelf kunnen gegeven worden.

Emotioneel zwaar

Doodrijder Aytekin en de ouders van Merel in de rechtszaal. ©belga

Deze maatregel is volgens Coopman om humanitaire redenen “allicht correct”, maar valt emotioneel zwaar voor de omgeving van Merel en de inwoners van Zemst. “Bovendien heerst er ongerustheid omdat Aytekin bij eerdere veroordelingen al meermaals opgelegde voorwaarden schond”.

Geens verzekerde de burgemeester naar eigen zeggen “dat de diensten van het parket en het justitiehuis de zaak opvolgen”. Geens zal het justitiehuis ook persoonlijk wijzen op de bekommernissen die leven in Zemst. Van zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat moet Aytekin overigens terug naar de gevangenis om zijn verdere straf uit te zitten.

“Zelfs geen enkelband”

Kamerlid Luk Van Biesen, inwoner van Zemst en lijsttrekker voor Open Vld bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, laat ondertussen weten ontgoocheld te zijn in de voorwaarden die de strafuitvoeringsrechtbank Aytekin opgelegd heeft. “Hij moet een vaste verblijfplaats

hebben en mag niet naar het buitenland vertrekken. Voor de rest is hij echter vrij in zijn doen en laten. Hij kreeg zelfs geen enkelband opgelegd, wat ik toch als minimum verwacht had”, aldus Van Biesen.