De actiedag “Uw fiets, Uw vrijheid” van Open Vld Zemst

IMG_0874In het kader van “de week van de mobiliteit” organiseerde Open Vld Zemst vorige week de actiedag “Uw fiets, Uw vrijheid”. In de buurt van enkele scholen deelde Open Vld Zemst flyers en fietslichtjes uit. Ook Luk Van Biesen nam deel aan deze actiedag. De bedoeling van de actie was het lokaal fietsbeleid onder de aandacht te brengen, want veilig overal naartoe kunnen fietsen betekent meer vrijheid.

Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn er traditiegetrouw veel kinderen die voor de eerste keer met de fiets naar school gaan i.p.v. met de bus, trein of auto. Niet enkel een grote stap voor hen, maar ook voor hun ouders daar Zemst geen middelbare school heeft.

Veel van deze middelbare scholieren gaan naar Mechelen of Vilvoorde naar school. Als ze met de fiets gaan, moeten ze drukke wegen met gevaarlijke kruispunten trotseren. Zemst heeft reeds enkele inspanningen gedaan om de fietswegen veiliger te maken, maar volgens Open Vld Zemst zou het op enkele plaatsen nog veiliger kunnen. Zo zou het gemeentebestuur aan bepaalde kruispunten kunnen overwegen om de verkeerslichten zo af te stellen dat alle zwakke weggebruikers op hetzelfde moment groen hebben en de automobilisten rood.

Fietsen is fijn, gezond en in een dorpsomgeving is de fiets een interessant vervoersmiddel, namelijk snel en sportief. Voor Open Vld Zemst is de auto zeker welkom, maar moet deze de nodige aandacht hebben voor gemengd verkeer met de fietser als evenwaardige weggebruiker.