Minister gelooft niet in taks die hij zelf moet invoeren

Een minister van Financiën die niet meer gelooft in een wet die hij zelf nog moet uitwerken. Het is wat Johan Van Overtveldt overkomt met de effectentaks. De zoveelste aanwijzing dat de uitvoering van het Zomerakkoord bloed, zweet en tranen zal kosten. Het zoveelste incident ook tussen de N-VA-minister en CD&V.

Bron: Het Nieuwsblad

In de krant De Tijd plaatste Van Overtveldt grote vraagtekens bij de effectentaks, de CD&V-trofee die voor meer fiscale rechtvaardigheid moet zorgen. Met een taks van 0,15 procent op alle effectenrekeningen waarop meer dan 500.000 euro staat, moet vanaf volgend jaar 254 miljoen euro worden binnengehaald.Maar volgens Van Overtveldt is de taks op juridisch drijfzand gebouwd. Iemand met 499.999 euro op een rekening betaalt niets en iemand met één euro meer moet meteen de volle pot ophoesten: de kans dat de Raad van State de taks als discriminerend zal wegzetten, is groot, meent de minister. Hij ziet heil in het werken met belastingschijven, waardoor de taks afhankelijk van de grootte van je kapitaal oploopt. Alleen geldt de taks dan pas vanaf 1 miljoen euro en is 254 miljoen ophalen niet meer mogelijk. Een verhoging van de taks ziet Van Overtveldt ook niet zitten.

Alle alarmen af

De woorden van de N-VA-excellentie sloegen binnen de meerderheid in als een bom. Aangezien het Zomerakkoord een duur bevochten compromis is, gingen bij de premier alle alarmen af. De effectentaks diende onder meer als pasmunt voor de lagere belasting voor bedrijven. Michel floot Van Overtveldt dan ook meteen terug. “Het akkoord moet en zal worden uitgevoerd. Zoals afgesproken zal de ministerraad alle wetteksten goedkeuren”, liet hij weten.

Bij CD&V was de woede groot. Door het constante gekibbel van de voorbije jaren over de begroting en de lage opbrengst van verschillende taksen is het vertrouwen tussen de minister en de christendemocraten tot onder het vriespunt gezakt. Dat Van Overtveldt nu openlijk twijfelt aan de effectentaks, giet olie op het vuur.

Heeft CD&V nog vertrouwen in de minister? “Wij hebben vooral vertrouwen in de premier”, zegt CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Hij benadrukt dat aan de afspraken rond de taks niet meer kan worden getornd. “Anders moet alles weer worden herbekeken.”

Ook bij Open VLD is er onbegrip. “Dat

Van Overtveldt twijfelt of zijn kabinet wel in staat is een degelijke wet te schrijven kan ik begrijpen, maar afspraken moeten worden nageleefd”, klonk het bij Kamerlid Luk Van Biesen.

Die taks rammelt juridisch nu eenmaal, repliceren N-VA’ers Johan Klaps en Peter Dedecker. Verschillende fiscalisten lieten eerder al verstaan dat de effectentaks lang geen 254 miljoen zal opbrengen. Michel mag weer puin beginnen ruimen.

farid el Mabrouk ■