STROOMPLAN BUNDELT KRACHTEN TEGEN DRUGSTRAFIEK

Politie, justitie, douane, inspectiediensten, stadsbestuur en buitenlandse diensten slaan de handen in mekaar om de drugsproblematiek in Antwerpen aan te pakken. Open Vld Kamerlid Luk Van Biesen looft deze aanpak, die mee werd uitgetekend door staatssecretaris Philippe De Backer: “We moeten de drugscriminelen altijd en overal op de huid zitten. Dat kan alleen door intens samen te werken.”

Er is een grote drugsproblematiek in Antwerpen. Via de haven komen er tonnen cocaïne binnen. De bijhorende drugsmaffia maakt sommige buurten onveilig, trekt jonge mensen mee in de criminaliteit, verziekt het sociale weefsel in de stad. “Dat mogen we uiteraard niet tolereren”, zegt Van Biesen. “De war on drugs kan je niet winnen, maar we mogen nooit de ogen sluiten of criminelen vrij spel geven. Dat probleem kan je als stad of als lokale politie niet alleen oplossen. Hier is een echte ketenaanpak nodig.”

Met het Stroomplan dat deze week werd voorgesteld, wordt daar werk van gemaakt. De Backer legt uit: “Er komt taskforce die alle diensten aan de tafel breng: lokale en federale politie, stadsbestuur, het parket, de douane, de fiscus, de sociale inspectiediensten, ja zelfs de Amerikaanse DEA.” Van Biesen vult aan: “Alleen door alle puzzelstukjes op tafel te leggen, alleen door alle radertjes in het drugsnetwerk op te jagen, kunnen we dit probleem aanpakken.”

Het stroomplan zal grondig werk mogelijk maken. “Zo wordt er niet alleen ingezet op de tip van de ijsberg, de drugscriminelen zelf. Maar ook de ijsberg daaronder, de medeplichtigen, de criminele nevenactiviteiten.”

Op aangeven van staatssecretaris De Backer zal er hard worden ingezet op de informele economie, op de louche handelszaken die vaak worden gebruikt voor het witwassen van misdaadgeld. Er zijn ook tal van voorbeelden van havenmedewerkers, ja zelfs politieagenten die tegen wil en dank worden afgeperst, die meegezogen worden in de criminaliteit.

Een betere screening kan hier soelaas brengen.

Van Biesen wijst ook op het belang van de douane en internationale samenwerking. “De douane heeft zeer moderne apparatuur om containers te scannen, maar ze kunnen maar een fractie van de binnenkomende trafiek doorlichten, en de machines werken ook niet altijd even goed. Ook is het cruciaal om op internationaal niveau info uit te wisselen en samen te werken, bijvoorbeeld met de Amerikaanse DEA, Interpol en Europol.”