Open VLD wil miljarden aan staatsschuld wegwerken door naar beurs te trekken

Een beursgang van overheidsholding FPIM kan de overheid een paar miljard euro opleveren om de staatsschuld te verminderen. Dat zegt Open VLD.

Bron: Het Nieuwsblad

“We kunnen ons de vraag stellen of het een kerntaak van de overheid is om – naast het aanhouden van een aantal strategische belangen – een volwaardige investeringsholding te beheren”, zegt Kamerlid Luk Van Biesen. Hij stelt daarom, samen met zijn collega Dirk Van Mechelen, voor om de FPIM voor een belangrijk stuk naar de beurs te brengen. Naar analogie met wat in de jaren 90 en 2000 in Vlaanderen met de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) is gebeurd.

“We hebben toen het gros van de aandelen publiek beschikbaar gemaakt op de beurs”, zegt Van Mechelen. “De Vlaamse overheid is via de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) met 27 procent wel referentie-aandeelhouder gebleven.” Ze pleiten ervoor om een aantal strategische aandelen, zoals dat in Bpost, onder het beheer van de federale overheid te laten.

De opbrengst van de beursgang, die Open VLD schat op enkele miljarden, kan dienen om onze zware overheidsschuld verder af te bouwen, klinkt het.