Wet Van Biesen / De Coninck – sponsoring

Het sponsoren van politieke partijen is altijd voer tot discussie. Door het wetsvoorstel dat dinsdag tijdens de Commissie Binnenlandse Zaken unaniem werd aangenomen, worden enkele regels zeer duidelijk vastgelegd.

Vandaag is sponsoring zo goed als ongelimiteerd. Er geldt alleen een beperking in de sperperiode, de periode vlak voor de verkiezingen. Dan mag een kandidaat van een sponsor maximaal 2.000 euro ontvangen.

Sponsoring volledig verbieden gaat dan weer te ver. Kleine sponsoring zit ingebakken in het systeem en daar is ook niets mis mee. Maar duidelijke regels en grenzen zijn er wel nodig en deze werden in een wetsvoorstel gegoten.

Zo mag een politieke partij en zijn onderdelen (lokale afdelingen of individuele politici) van eenzelfde sponsor maximaal 500 euro krijgen in ruil voor reclame. Een sponsor (een bedrijf of feitelijke vereniging) mag maximaal 2.000 euro per jaar geven. Zo kan een bedrijf perfect vier politici elk voor 500 euro sponsoren, maar niet meer. Bovendien moet elke sponsoring van 125 euro gemeld worden aan de controlecommissie. Daarin zitten parlementsleden met vier experten.

Klik hier voor het wetsvoorstel.