“Belfius kan ook zonder Arco-regeling naar beurs”

Voor CD&V zijn de zaken duidelijk. “Zowel bij de regeringsonderhandelingen als in het Zomerakkoord zijn er afspraken gemaakt over Arco”, zegt Kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V). “De vergoeding voor de Arco-coöperanten moet geregeld zijn, nog voor Belfius naar de beurs trekt. Wie een snelle beursgang wil, moet er ook maar voor zorgen dat dit dossier snel wordt opgelost.”

Bron: Het Belang van Limburg

Arco, de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging ACW, was een van de grote aandeelhouders van Dexia. Die bank crashte in de nasleep van de financiële crisis. Het gezonde deel – Belfius – kwam voor 4 miljard euro in handen van de overheid.

Open Vld is die koppeling van Arco aan de beursgang van Belfius beu. “Ze zijn al vier jaar bij Europa van alles aan het aftoetsen”, zegt Luk Van Biesen (Open Vld). “Maar een concreet voorstel is er nog niet, want dan zou dat toch al op de ministerraad zijn geweest. Waar blijft minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA)? En hoeveel wil Beweging.net (het vroegere ACW, red) nu betalen? Ook dat weten we nog altijd niet. Want het is in elk geval in de eerste plaats Beweging.net dat moet betalen. Die hebben niet genoeg geld? Ook niet in het buitenland? Vorige week bleek toch ook dat ACV – dat onder die koepel hoort – geld heeft in belastingparadijzen. In elk geval is er afgesproken dat de helft van de vergoeding voor de Arco-coöperanten van Beweging.net moet komen. De andere helft kan dan van Belfius komen, maar dat kan ook na de beursgang.”

Zwaard van Damocles

“Premier Michel heeft het dossier naar zich toe getrokken”, zegt Johan Klaps (N-VA), partijgenoot van Johan Van Overtveldt. “Intussen zijn ze daar al een jaar over aan het palaveren. Maar waarom lost Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) een dossier dat zo belangrijk is voor haar partij niet op? Als de beursgang van Belfius door het wachten straks minder opbrengt, dan is dat voor rekening van CD&V. Al kan het natuurlijk ook zijn dat de beurs nog stijgt. Mag ik er trouwens ook nog op wijzen dat België ook nog altijd voor 50 miljard borg staat voor de afwikkeling van Dexia? Dat hangt ook nog als een zwaard van Damocles boven ons.”

Europa

Premier Michel zegt dat hij een nota heeft voorgelegd aan de Europese Commissie en wacht op antwoord. Een timing kan hij niet geven. In elk geval vindt hij dat de erfenis van Arco uit de weg ruimen, helpt bij de beursgang: “De beursgang komt opnieuw op de regeringstafel als er een oplossing is voor Arco.”

“We hebben contact met de Belgische overheid, de onderhandelingen lopen”, zegt ook een woordvoerder van de Europese Commissie.

Bij Beweging.net willen ze niet veel kwijt over hoeveel ze zelf willen of kunnen betalen. “Want het dossier over de vereffening van Arco is nog niet helemaal afgerond. We willen wel bijdragen aan een oplossing”, zegt woordvoerster Hilde Van Malderen.

Vestager

Volgens Michel Maus, professor fiscaal Recht (VUB), zal in het elk geval zeer moeilijk zijn om een regeling uit te werken die juridisch overeind blijft. “Daarvoor zullen ze toch zeer creatief moeten zijn”, zegt Maus. “Europa zal in elk geval ook nog een jaar nodig hebben om op zo’n complex dossier een antwoord te geven. Tegen dan zijn het verkiezingen en als Europa zegt dat een compensatie niet kan, dan is dat slecht nieuws voor CD&V. Dus zullen ze er wel voor zorgen dat die uitspraak na de verkiezingen valt.”

Europees commissaris Magrethe Vestager zal zich over dat dossier moeten buigen, dat is de Deense die eerder al Google of Apple met miljardenboetes opzadelde. Als de vergoeding in orde komt, dan zorgt dat weer voor een nieuw probleem. “De aandeelhouders van Fortis kunnen dan ook een compensatie vragen.”

Liliana Casagrande ■