CD&V houdt vast aan Arco-deal

Belfius-CEO Marc Raisière verhoogt de druk op de regering door een beursgang van de staatsbank voor de zomer ‘onhaalbaar’ te noemen. Maar CD&V blijft erop hameren dat er eerst een Arco-deal moet komen.

Bron: De Morgen

Juni. Dat was het moment waarop Belfius naar de beurs zou trekken. Maar de beursgang loopt vertraging op doordat CD&V het dossier gekoppeld heeft aan Arco. Pas nadat de federale regering een regeling heeft uitgewerkt voor de 800.000 Arco-coöperanten willen de christendemocraten Belfius naar de beurs laten gaan. “Voor de zomer zal het niet meer mogelijk zijn”, besluit Belfius-CEO Marc Raisière in De Tijd. “Wij willen niet slecht voorbereid naar de beurs.”

Daarmee zet hij opnieuw druk op de regering om vaart te zetten achter de Arco-beslissing. Dat dossier zit al jaren vast.

Nochtans is het volgens sommigen wel degelijk haalbaar om nog voor de zomer naar de beurs te trekken. “Ik denk dat een beursgang over acht weken zeker mogelijk is. Als de Arco-beslissing kort na de paasvakantie valt, moet het in theorie kunnen”, meent Philippe Gijsels, chief strategy officer bij BNP Paribas Fortis. Zeker omdat de beursgang, ondanks de uitspraken van Raisière, al in grote mate voorbereid is. Belfius-medewerkers brachten de afgelopen maanden alle financiële variabelen in kaart, zoals de waarde van de bank, de mogelijke introductieprijzen en potentiële verdeelsleutels tussen grote en kleine beleggers.

N-VA en Open Vld erkennen dat een beursgang ook in september of oktober kan, maar wijzen erop dat de stemming op de beurs aan het veranderen is, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de waarde van de Belfius-aandelen. “Het klimaat was een aantal maanden geleden gunstiger dan nu, met de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China”, zegt Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen. “We kunnen 4 miljard ophalen door 50 procent op de beurs te brengen. De regering moet het licht dan ook zo snel mogelijk op groen zetten.”

Ongunstiger beursklimaat

Gijsels erkent dat de sterren begin dit jaar een pak gunstiger stonden. “De beurzen zijn nu minder euforisch dan in januari, dat klopt. Een beursgang moet ook nu nog lukken, maar als het sentiment verder zou verslechteren, dan wordt het moeilijk.”

Open Vld en N-VA pleiten ervoor niet langer te wachten tot er een akkoord over Arco is. “We laten potentieel miljarden liggen die er over een half jaar misschien niet meer zijn. Dat is geen goed financieel beheer”, zegt Johan Klaps (N-VA).

CD&V houdt voet bij stuk. Vicepremier Kris Peeters is niet van plan de koppeling los te laten. Hij verwijst naar het Zomerakkoord, waarin staat dat Arco “op een duurzame en structurele wijze” moet worden opgelost voor Belfius naar de beurs kan. “Het verwondert me zeer dat men die afspraak niet kent of negeert. Dat is spijtig, maar ik hou me eraan, en de premier gelukkig ook”, klinkt het fijntjes.

Volgens Peeters werkt premier Michel hard aan een oplossing voor Arco. Hij gelooft dat “de komende weken” vooruitgang kan worden geboekt. Het is vooral afwachten op het Europese oordeel. Europa verzet zich tegen het gebruik van overheidsgeld om de Arco-coöperanten uit te betalen. “Misschien moet Peeters eens met (eurocommissaris) Marianne Thyssen bellen”, suggereert Klaps.

DIETER BAUWENS ■