Bezoek aan Griekenland en Cyprus als IPU-voorzitter

Vorige week was ik, als voorzitter van de IPU-groep Griekenland/Cyprus, samen met enkele collega parlementsleden uitgenodigd in Griekenland en Cyprus.

In Cyprus werd onze delegatie ontvangen door Mr. Demetris Syllouris, (President of the House of Representatives). In Griekenland kregen we een warm welkom van Mr. Nikolaos Manios (Chairman of Standing Committee on Social Affairs).

Samen met Cyprus en Griekenland wisselden we ideeën uit over verschillende thema’s zoals: de financiële toestand, de fiscaliteit binnen de EU, de veiligheid, de sociale zekerheid en de pensioenen. Liefst zeven Ministers stonden de delegaties te woord.

Dankzij de niet aflatende inspanningen van onze ambassadeur in Cyprus en Griekenland, dhr. Luc Liebaut, behandelden we ook specifieke items zoals: de investeringen van Belgen in beide landen, de migratieproblematiek (met een bezoek aan de dienst vreemdelingenzaken in Athene) en de geopolitiek in de regio (met een bezoek aan de absurde Green Line in Nicosia, een strook van 140 km die de Grieken van de Turken moet scheiden door de VN).

Na elke ontmoeting kregen wij dankwoorden voor de inspanningen die vooral België doet binnen het EU-kader. Deze inspanningen gaan zeer ver. Zo werd het ontvangstkantoor van de Belastingen in Griekenland volledig hervormd door de inzet van België. Deze hervorming creëerde een extra inkomen voor de Griekse Staat van maar liefst 4 miljard euro.

Tot slot zal ik de situatie blijven opvolgen, want België leende rechtstreeks geld aan Griekenland en dat moet ooit terugkomen.

Europe United in diversity