Overblijvende Open-leden in zee met cdH en Ecolo: ‘Historisch akkoord’

Na maanden gepalaver is het eindelijk duidelijk op welke manier de partijen naar de kiezer trekken. Dat gebeurt zonder taalgebonden eenheidslijsten. CdH en Ecolo reiken de hand naar Open, dat daarvoor moet breken met N-VA.

Bron: Het Nieuwsblad

Twee maanden voor de stembusgang zijn politici overal in het land druk in de weer met campagne voeren. Niet zo in faciliteitengemeente Kraainem. Dat bleef lange tijd in hetzelfde bedje ziek. De voorbije jaren bevond de gemeente zich in een bestuurlijke impasse als gevolg van een conflict binnen de bestuursploeg, voornamelijk ingegeven door een strijd om de postjes. De aanloop naar de verkiezingen beloofde niet veel beterschap. Dat de eenheidslijsten Union en Open uit elkaar zouden gaan, stond in de sterren geschreven. Maar op welke manier de partijen dan wel naar de kiezer zouden gaan, bleef lange tijd koffiedik kijken. Tot nu.

Binnen Union leefden MR en Défi al enkele jaren op voet van oorlog met het cdH van burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer. Die opperde enkele weken geleden al het idee om op te komen met een tweetalige Lijst van de Burgemeester en reikte de hand naar Open, waar het ook al enkele jaren – sinds het vertrek van Luk Van Biesen – rommelde. Toch duurde het nog tot dinsdagavond alvorens de samenwerking werd bekrachtigd. Open overwoog immers de mogelijkheid om met MR naar de kiezer te trekken. Dat bleek geen optie en zo lag de weg naar een Lijst van de Burgemeester helemaal open. “Dit is een historisch akkoord”, zegt Luc Timmermans, die de vijfde plaats op de lijst zal bekleden. “Kraainem kreunde de voorbije jaren onder interne disputen. Er moest iets veranderen. Dat gebeurt nu. We gaan samenwerken over de taalbarrières heen.” Burgemeester Cardon De Lichtbuer zal de lijst trekken en schepen Olivier Joris komt op de tweede plaats.

“cdH wil alleen sjerp redden”

De samenwerking tussen cdH, Ecolo en Open betekent slecht nieuws voor N-VA. Zij voelden de bui al hangen en maakten maandag reeds bekend met een eigen lijst naar de kiezer te trekken. “Open kampt met een tekort aan mankracht en middelen”, zegt Joost Vanfleteren (N-VA). “Daardoor werd uitgekeken naar een nieuwe partner. CDH, een partij waarvan ook niet veel meer van overblijft, diende zich aan omdat de burgemeester hoopte haar sjerp te redden. Maar die samenwerking kon alleen tot stand komen zonder N-VA.

Een Franstalige eis die zonder veel morren werd geslikt in ruil voor een zitje in de gemeenteraad. Al snel werd duidelijk dat geen enkele partij met ons wilde samenwerken. We weigeren echter de handdoek te gooien en zullen als enige Vlaamse partij naar de kiezer trekken en trachten een verdere teloorgang, richting een formeel tweetalige gemeente, te verhinderen. Toegegeven, dat gebeurt met een onvolledige lijst.”

Dieter De Beus ■