DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V: Meerderheidspartij CD&V trekt met een sterke lijst naar de kiezer. Zo staan naast burgemeester Bart Coopman ook schepenen Kristel Van Praet, Koen Vandermeiren en Jan Verdoodt op de lijst. Gedeputeerde Tom Dehaene is lijstduwer. Andere opvallende namen zijn ex-Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath en Peggy Muyldermans, de mama van Merel De Prins. Dat 12-jarig meisje werd drie jaar geleden van haar fiets gereden in Vilvoorde en kwam daarbij om het leven. CD&V behaalde in 2012 negen zetels en hoopt dat te behouden of uit te breiden.

Bron: Het Laatste Nieuws

N-VA: Eerste schepen Veerle Geerinckx doet een gooi naar de sjerp en hoopt daarvoor minstens één zetel extra te krijgen van de kiezer. Zes jaar geleden strandde de meerderheidspartij op acht zetels, één minder dan CD&V. De huidige schepenen Dirk Van Roey, Katleen Goovaerts en Piet Vangrunderbeek tekenen present.

Open Vld: Luk Van Biesen verhuisde deze legislatuur van Kraainem naar Zemst, waar hij lijsttrekker voor Open Vld is. De meerderheidspartij hoopt met het politieke zwaargewicht een pak beter te doen dan zes jaar geleden, toen slechts één zetel behaald werd.

Sp.a: In 2012 kwam sp.a nog samen met Groen op, maar op 14 oktober trekken de socialisten alleen naar de kiezer. Boegbeeld Tim Borteel, die tussen 2006 en 2012 schepen was in Zemst, trekt de lijst van sp.a. Op de tweede plaats staat gemeente- en politieraadslid Linda De Coster. De twee andere gemeenteraadsleden, Leen Mertens en Jason Valgaerts, duwen de lijst. Opmerkelijk is ook de terugkeer van ereschepen Bob Van Steenbergen.

Vlam: Met vier zetels deed Vlam het zes jaar geleden behoorlijk goed. Met bijna duizend stemmen was Greta Lauwers in 2012 bovendien één van de populairste politici. De lokale partij komt ondertussen al voor de vijfde keer op bij de gemeenteraadsverkiezingen, iets wat weinig lokale partijen lukt. Rozita Vervoort is lijstduwer.

Groen: Hoe doen de groenen het zonder sp.a? Met Joeri Van den Brande, directeur van de Erasmushogeschool in Brussel, beschikt de oppositiepartij over een sterke lijsttrekker. Zoon Tycho is pas begin vorige maand achttien jaar oud geworden en is daarmee de jongste kandidaat.

Vlaams Belang: Terwijl Vlaams Belang in heel wat gemeenten geen lijst meer indient, komt de rechtse partij in Zemst wel opnieuw op. Lijsttrekker Patrick Van Den Bosch kreeg evenwel slechts 17 van de 27 plaatsen ingevuld, maar hoopt zijn zetel wel te behouden.