Taxshelter uitgebreid naar game-industrie: Belgische sector binnenkort mee speler in miljardenmarkt?

De Kamercommissie Financiën heeft het voorstel van Open Vld- en CD&V-Kamerleden groen licht gegeven om de taxshelter uit te breiden naar de game-industrie. Er wordt gesteld dat de Belgische game-sector alle financiële middelen goed kan gebruiken om in de miljardenmarkt door te stoten.

Bron: Newsmonkey

“De Belgische game-sector is piepjong, maar barst van het talent”, stellen parlementsleden Luk Van Biesen (Open Vld), Dirk Van Mechelen (Open Vld) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

800 mensen tewerkgesteld

“Meer en meer start-ups en gevestigde waarden wagen zich op de groeiende markt van spelletjes voor computers, spelcomputers of mobiele apparaten”, gaat Van Biesen verder. “Dat blijkt ook uit de omzet. Die steeg van 2 miljoen euro in 2010 naar 43,6 miljoen euro in 2014. De sector stelt nu al 800 mensen te werk.”

Volgens Van Biesen is dat mede te danken aan de impulsen van regeringsmaatregelen zoals de taxshelter voor startende ondernemingen en de innovatieaftrek.

Hoge risico’s

Toch ondervindt de relatief jonge sector nog moeilijkheden in de zoektocht naar financiering. “Dat is onder meer te wijten aan het hoge risico-gehalte van de investeringen van nieuwe projecten, de relatief lange ontwikkelingstermijnen en de onzekerheid over commercieel succes’, legt Van Mechelen uit.

“Onze Belgische game-ontwikkelaars kunnen dus moeilijk doorgroeien naar de top omdat ze de financiële motor missen in de competitieve miljardenmarkt. Jammer, want de Belgische ondernemingen barsten van het talent en verdienen alle kansen.”

“Succesverhaal in andere sectoren”

Redenen genoeg dus voor Van Biesen, Van Mechelen en Van Quickenborne om om de taxshelter, die er vandaag al is voor audiovisuele en bepaalde cultuurproducties, uit te breiden naar de game-industrie. Daar dienden ze in mei 2018 een wetsvoorstel voor in, net zoals CD&V. Vandaag werd dit gezamenlijk voorstel goedgekeurd door de Kamercommissie Financiën.

De liberalen reageren collectief tevreden op de goedkeuring door de commissie: “Die taxshelter is een bijzonder succesverhaal gebleken voor onze Belgische film- en tv-producenten. Daarom werd ze vorig jaar ook uitgebreid naar theater-, musical- en dansproducties. Het is een echte win-win voor zowel de investeerder die zijn investering kan aftrekken, als voor de productiehuizen die vlotter financiering vinden. Onze economie vaart er wel bij en onze producties van eigen bodem kunnen wedijveren met de grote namen uit onder meer de Angelsaksische landen.”

“Investering in de toekomst”

“Dit is een investering in de economie van morgen en onze toekomst”, zegt Van Quickenborne. “In mijn thuisstad Kortrijk vind je Digital Arts and Entertainment, al twee maal genomineerd als de beste gameopleiding van de wereld. Met hen bezocht ik recent nog de belangrijkste Game-conferentie in Californië. Het potentieel is enorm groot. Deze boot mogen we niet missen. Met Hangar K -onze recent geopende incubator- mikken we ook op starters actief in die game-sector. De taxshelter is een bijkomende duw in de rug.”