Voetbalplein moet plaatsmaken voor hockeyveld

Het gemeentebestuur van Steenokkerzeel zal een van de twee voetbalpleinen aan de Sportpleinstraat afbreken om er een nieuw hockeyplein aan te leggen. Maar bij KVK Wezembeek zit men niet te wachten op een dergelijk project.

Bron: Het Nieuwsblad

Zoals de succesjaren van tennissters Kim Clijsters en Justine Henin zorgden voor een boost in het tennis, zorgen de prestaties van de Red Lions – de nationale hockeyploeg werd in 2018 wereldkampioen in India – voor een gelijkaardige trend in het hockeylandschap. Het gemeentebestuur van Wezembeek-Oppem wil daarop inspelen en start in het voorjaar 2020 met de aanleg van een nieuw hockeyveld aan de Sportpleinstraat.

Opkikker

De komst van de hockeyclub betekent wel dat een voetbalplein op de sportsite verdwijnt. Burgemeester van Wezembeek-Oppem Frédéric Petit (LB) is er echter van overtuigd dat de voetbalclubs en hockeyclub zij aan zij kunnen bestaan.

“Clubs in naburige gemeenten kunnen het aantal inschrijvingen amper volgen”, zegt Petit. Ook in onze gemeente klinkt de schreeuw om een hockeyclub steeds luider. Wij willen daaraan tegemoetkomen. Aan de Sportpleinstraat beschikt de gemeente over twee voetbalterreinen. Een daarvan zal worden afgebroken en plaats ruimen voor een synthetisch hockeyveld. Dat veld zal ook uitsluitend gebruikt worden voor de hockeysport.”

Oude kantine

Het gemeentebestuur zat al samen met KVK Wezembeek-Oppem om de plannen te bespreken. “Aangezien het een kleine club is die geen nood heeft aan een tweede terrein, scharen zij zich achter het initiatief. De aanleg van een hockeyveld gaat trouwens gepaard met de vernieuwing van de verouderde kantine en kleedkamers. Die worden ook ter beschikking gesteld van de voetbalclub. Enkele losse voetbalverenigingen die zijn aangesloten bij een kleinere liga moeten mogelijk wel een andere locatie zoeken. Zij werden op de hoogte gesteld, zodat ze voldoende tijd hebben om een oplossing te vinden.”

Bij KVK klinkt het verhaal toch genuanceerder. De club stelde net oud-speler Rudi Vandervorst aan als ondervoorzitter. Hij zal zich als Open VLD-gemeenteraadslid over het dossier buigen.

Zijn Open VLD-collega Luk Van Biesen werd dan weer aangetrokken om zich over de clubfinanciën te buigen.

“Wij hebben geen problemen met de komst van een hockeyclub”, zegt Vandervorst. “Maar met de locatie is er wel een probleem. Er zijn tal van andere mogelijkheden waarbij onze club niet wordt geraakt. Ik ben alleszins van plan om dat tijdens een onderhoud met de burgemeester te bespreken.”

Extra overlast

Vandervorst ziet nog problemen. “De komst van een hockeyclub zorgen voor extra overlast bij de buren. Het zou voor ons ook handiger zijn indien wij trainingen en wedstrijden kunnen organiseren met een spreiding op twee terreinen. En wat met de kantine? Dat is onze voornaamste bron van inkomsten. Hoe organiseer je dat wanneer twee verenigingen daar gelijktijdig gebruik van maken? Indien de gemeente kiest voor een private uitbater, dan zien we de inkomsten allicht dalen tot een punt waarop een faillissement onvermijdelijk is.”

Dieter De Beus ■