Politiek wil zich niet langer laten sponsoren

Bedrijven mogen straks geen politici of politieke partijen meer sponsoren. Of toch als het van regeringspartijen N-VA en CD&V afhangt. Zij willen komaf maken met het systeem om ­elke schijn van belangenvermenging uit de wereld te helpen. De oppositiepartijen stappen mee in het verhaal, maar Open VLD is niet overtuigd.

Bron: Het Nieuwsblad

“Waarom zou een bedrijf feestjes mogen sponsoren? Door dat toe te laten, wek je de indruk dat er iets verdachts is.” Peter De Roover, N-VA-fractieleider in de Kamer, is klaar en duidelijk: wat hem betreft wordt sponsoring van politici en ­politieke partijen voortaan onmogelijk.

Het heikele thema kwam eind juni op de agenda naar aanleiding van het verhaal dat onze krant uitbracht over Open VLD’er en Oost-Vlaams gedeputeerde Geert ­Versnick. Die liet zijn jaarlijkse eetfestijn voor duizenden euro’s sponsoren door bouwbedrijven, terwijl hij mee beslist over verkavelingen en bouwvergunningen. Zelfs als alles volgens de regels verliep – daarover kan een rechter beslissen – blijft een zweem van belangenvermenging hangen. Dat beseffen ook N-VA en CD&V. “Wij waren al geen grote voorstander van de wetgeving. De praktijk geeft ons nu gelijk. Een afschaffing of minstens een verstrenging van de wet lijkt me dan ook op zijn plaats”, zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten.

Niets aangegeven

De wet op de partijfinanciering werd in 2013 wel verscherpt, maar tot een afschaffing van sponsoring kwam het toen niet. Sinds begin dit jaar moeten partijen en politici wel een aangifte doen van de sponsoring die ze krijgen, maar in de kamercommissie bleek afgelopen week dat het systeem (nog) niet werkt. “Er zijn maar enkele tientallen aangiftes binnengekomen. Officieel heeft geen enkele N-VA-afdeling sponsoring ontvangen. Dat kan gewoon niet”, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. Met andere woorden: de aangiftes geven de realiteit op het terrein niet weer.

Voor De Roover is dat hét argument om de hele zwik overboord te gooien. “Schaf het toch gewoon af. Nu mag een bedrijf wel sponsoren indien daar iets tegenover staat. Maar wat kun je als politicus in ruil geven behalve dingen die niet mogen? Heel vreemd toch allemaal.”

Open VLD is minder ­enthousiast over een afschaffing. “Laten we alles rustig bekijken. Bij elk eetfestijn is er sponsoring, met affiches met ­reclame erop. Dat helemaal afschaffen, daar moet toch over nagedacht worden”, stelt Luk Van Biesen.

Giften nog mogelijk

Hoe dan ook is de kans groot dat een verbod er toch komt. Niet alleen de Vlaams-nationalisten en christendemocraten zijn voor, ook de oppositie wil het systeem weg.

Giften blijven sowieso wel mogelijk ( zie in bijlage hieronder). Maar dat zijn ­relatief kleine bedragen en de aangifte verloopt wél goed. Daarnaast bestaat nog altijd een vrij riante vorm van partij­financiering, waarbij ­politieke formaties naargelang hun grootte door de belastingbetaler worden gesteund. Vrijdag nog bleek dat zo goed als alle partijen over een ­serieuze oorlogskas beschikken. ( zie in bijlage hieronder)

Klik hier voor de cijfers en het volledige artikel.