‘Minder camouflage dan vroeger’

De meerderheidspartijen konden gisteren opgelucht ademhalen na de passage van het Rekenhof bij de commissie-Financiën in de Kamer. Na een dagenlange discussie over de kwaliteit van de begroting – of het gebrek eraan volgens de oppositie – kwamen de raadsheren eindelijk zelf aan het woord.

Bron: De Standaard

De voornaamste kritiek was bekend. ‘De begroting bevat meer dan vroeger uitgavenposten waarvan we niet zeker zijn of ze realistisch zijn ingeschat. Sommige zijn zeker te laag ingeschat.’

Het Rekenhof herhaalde nogmaals dat vooral op Defensie en Justitie investeringen in gevaar komen of facturen onbetaald zullen blijven.

Maar daartegenover stonden heel wat positieve opmerkingen. ‘De begroting is gedetailleerder dan vroeger, bevat minder eenmalige maatregelen en probeert minder te camoufleren,’ stelde het Rekenhof.

Net daardoor zijn er paradoxaal meer uitgaven- en inkomstenposten waarover discussie kan zijn. ‘Maar we hebben ooit begrotingen geanalyseerd waar 600 miljoen euro ingeschreven stond als gevolg van de strijd tegen de fiscale fraude zonder verdere toelichting’, merkte raadsheer Rudi Moens op.

Het was een punt waar commissielid Luc Van Biesen (Open VLD) nadrukkelijk op hamerde. ‘We zijn hier aan het discussiëren over enkele tientallen miljoenen euro’s op een budget van zowat 50 miljard euro. Het is ooit anders geweest.’ (jfja)