Afscheid van Louis Hereng

Louis Hereng, de laatste Vlaamse schepen van faciliteitengemeente Kraainem, is niet meer. Het liberale boegbeeld overleed op 78-jarige leeftijd na een kort verblijf in het ziekenhuis.

Kraainem verliest een politiek monument. ‘Louis werd met pijn in het ziekenhuis opgenomen op kerstavond’, weet gemeenteraadslid Luk Van Biesen (Open). ‘Hij is systematisch verzwakt en is uiteindelijk heengegaan. Hij bleef bij bewustzijn, maar voelde zichzelf ook uitdoven.’ Naast familieman was Louis Hereng ook een gedreven politicus die veel betekend heeft voor Kraainem.

Bron: Het Nieuwsblad

Luk Van Biesen herinnert zich Hereng vooral als een hardwerkende, plichtsbewuste liberaal met een uitzonderlijk groot hart voor Kraainem en zijn gemeenschap.

‘Hij was de drijvende kracht achter de liberale partij in Kraainem en Wezembeek-Oppem. Hij richtte in 1985 de PVV-afdeling Kraainem-Wezembeek-Oppem op en werd in 1988 gemeenteraadslid,’ zegt Van Biesen.

In oktober 2004 volgde hij Luk Van Biesen op als schepen van de lijst Open tot december 2006. Hij is daardoor de laatste Vlaamse schepen die de faciliteitengemeente gekend heeft. ‘Toewijding, inzet en verdediging binnen een open en ruime geest waren de kernmotieven van zijn politieke actie.’

Maar Louis Hereng engageerde zich ook buiten de politiek voor zijn gemeente. Hij was sterk verbonden met het lokale sociaal-culturele en sportieve leven. Hereng nam jaren de verantwoordelijkheid van de redactie van het tijdschrift De Lijsterbes op zich en was actief lid van badmintonclub Mikra.

‘Louis was ook samen met Jean Schoysman en mijn vader Achiel de drijvende kracht achter het oudercomité van het Koninklijk Atheneum van Sint-Pieters-Woluwe in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Zijn zoon Patrick liep er school’, aldus Luk Van Biesen.

DIETER DE BEUS ■