Laatste Vlaamse schepen te Kraainem Louis Hereng overleden

Louis Hereng is op 78 jarige leeftijd overleden. Louis was de drijvende kracht achter de liberale partij in Kraainem en Wezembeek-Oppem. Hij richtte in 1985 de PVV-afdeling Kraainem-Wezembeek-Oppem op. Op de Lijst Kraainem-Samen werd hij verkozen in 1988 als gemeenteraadslid. In oktober 2004 volgde hij Luk Van Biesen op als schepen van de lijst Open tot december 2006. De kranten stelden toen “Vlaams tandem fiets verder in andere positie” en “hele Vlaamse gemeenschap viert feest”. Sinds januari 2007 zetelt er geen Vlaamse vertegenwoordiger meer in het schepencollege.

Louis was een hardwerkende plichtsbewuste liberaal met een uitzonderlijk groot hart voor Kraainem en zijn gemeenschap. Louis was ook jaren eindredacteur van het Laatste Nieuws en volgde de nationale politiek op de voet.

Fractieleider Open, Luk Van Biesen :

“Toen wij samen in 1992 de VLD oprichtte als samengaan van de VU en de PVV te Kraainem, klikte het meteen. Samen vormden wij een onafscheidelijke tandem. Elke ochtend
en dit gedurende meer dan vijftien jaar rinkelde de telefoonbel stipt om 8 uur ’s morgens en dit om af te spreken wat we die dag zouden doen om Kraainem en de liberale partij te kunnen dienen. Het was dan ook een hoogtepunt als ik in 2004 de fakkel als schepen kon doorgeven aan Louis. Ikzelf volgde toen Annemie Neyts op als Kamerlid en dit was het ideale moment om het tandem in te zetten op de beide politieke niveau’s”.

“Louis was ook de inspirator voor de uitbouw van de lijst Open te Kraainem een samengaan van de Vlaamse partijen met gematigde Franstaligen en Europeanen. Een politiek succes die in 1988 zich vertaalde in opnieuw een Vlaamse schepen na een legislatuur van homogeen Franstalig beleid. ”

“Louis was ook verweven met het lokaal socio-cultureel en sportief beleid. Hij nam jaren de verantwoordelijkheid van de redactie van het tijdschrift DE LIJSTERBES, maar ook als actief spelend lid van de badmintonafdeling van MIKRA. Badminton speelde hij ook elke zondag in Tervuren, want ‘mens sano in corpore sane’ was zijn levenswijze.

“Louis Hereng was ook samen met Jean Schoysman en mijn vader Achiel Van Biesen de drijvende kracht achter het oudercomité van het Koninklijk Atheneum van Sint-Pieters-Woluwe in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Zijn zoon Patrick liep er school.

“Louis Hereng zijn beroepsloopbaan liep helemaal door de diensten van Het Laatste Nieuws. Louis was er jarenlang eindredacteur en vertelde mij vaak over de lezersbrieven als wijzer van gedachtenstromingen en als graadmeter van de gedachte van de bevolking “.

De Kraainemse bevolking is dan ook in rouw. Een schepen en gemeenteraadslid als Louis zal Kraainem niet snel meer kennen. Toewijding, inzet en verdediging en dit alles binnen een zeer Open en ruime geest waren de kernmotief van zijn politieke actie. Namens de Vlaamse gemeenschap wensen wij zijn lieve echtgenote Suzy en zijn zoon Patrick en zijn familie veel veel sterkte. Bedankt Louis.