Van Overtveldt en de ECB: ‘U bent geen hoofdredacteur, maar minister van Financiën’

Van Johan Van Overtveldt (N-VA) die zegt ‘de Europese Centrale Bank (ECB) niet te willen ondermijnen’ tot Jan Jambon (N-VA) die Filip Dewinter (Vlaams Belang) vraagt op te houden met de koran ’te staan zwaaien’. Een overzicht van wat de Kamer vandaag bezielde tijdens het vragenuurtje.

Bron: Knack

Onder de regering-Di Rupo werd in 2011 de beslissing genomen om de inschakelingsuitkering in de tijd te beperken. In een persbericht wijst Ecolo-Groen erop dat enkel deze maand januari al 23.000 mensen door de maatregel getroffen worden en volgens de RVA komen er daar in 2015 nog enkele duizenden bij. En de nieuwe maatregelen van de regering-Michel zouden dat aantal volgens Ecolo-Groen enkel doen toenemen.

‘1.500 arbeidsongeschikte andersvaliden zonder uitkering’

‘Onder die vele duizenden die getroffen worden, zijn 1.500 andersvaliden die niet in staat zijn tot werken’, meent Georges Gilkinet (Ecolo). Ook Stefaan Vercamer (CD&V) wijst erop dat de groep uit de boot valt.

‘Het gaat om 1.185 personen met een handicap die totaal arbeidsongeschikt zijn. Zij zullen echter kunnen rekenen op een andere uitkering, ondanks de aangepaste wetgeving’, reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en zegt dat op die manier een oplossing gevonden is.

Voorts steunt Vercamer de maatregel wel. ‘De inschakelingsuitkering moet activerend werken’, schrijft hij op sociaal netwerk Twitter. ‘Dat past in de globale filosofie van de regering: mensen aan het werk zetten’. De ‘structurele oplossing toont dat een sociale regering niet socialistisch hoeft te zijn’.

‘Maatregel terugdraaien’

Daar zijn oppositiepartijen Ecolo-Groen, cdH en PS het echter niet mee eens. Hoewel de maatregel destijds onder Elio Di Rupo (PS) genomen werd, heeft de partij daar nu spijt van. Ecolo-Groen diende een wetsvoorstel in om de maatregel terug te draaien. Maar het verzoek om dat voorstel met urgentie op de agenda te plaatsen, kon de steun niet wegdragen van SP.A en de meerderheidspartijen.

En niet enkel de 1.500 andersvaliden zijn volgens de oppositie de dupe van de maatregelen. Wie jonger is dan 21 wordt aan minimale diplomavereisten onderworpen en wie ouder dan 25 is, wordt uitgesloten, klinkt het in het persbericht van Ecolo-Groen. ‘Jongeren worden in de armoede geduwd in plaats van perspectief op een job of diploma te krijgen’, meent Kamerlid Evita Willaert (Groen).

‘U zwaait met een boek waar veel mensen respect voor hebben’

Nadat Peeters – die zich even versprak en zich zo nog in het Vlaams Parlement waande – het probleem van tafel veegde, zorgde Filip Dewinter (Vlaams Belang) voor de nodige opschudding met een vraag naar de sluiting van radicale moskeeën. ‘Welk signaal geven we aan dat soort moskeeën?’, vroeg hij zich af terwijl hij een koran omhooghield.

Een discours dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet kon smaken. Zo moest hij even zijn hart luchten, zei hij. ‘U staat hier te zwaaien met een boek waar heel veel mensen respect voor hebben, dat door velen als heilig beschouwd wordt’, reageerde Jambon. Dewinter scheerde alle moslims over dezelfde kam, vond Jambon. ‘We weten allemaal dat er radicale personen zijn en wij willen daar ook allemaal tegen ingaan. Maar de scheiding die u hier tussen de islam en de rest van de bevolking wil leggen, daar zal u in dit halfrond en bij geen enkele andere partij steun voor vinden.’

‘Nood aan vertrouwen, maar minister van Financiën draagt daar niet toe bij’

Tot slot leek de meest prangende vraag in de Kamer die over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en vooral de reactie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) daarop. De ECB zou namelijk besloten hebben de geldkraan open te draaien in een poging de economie aan te zwengelen. Een maatregel die Van Overtveldt niet zo zag zitten: ‘Niets doen, is ook een optie’, klonk het in de media.

‘Het is niet goed om een sfeer van angst en onzekerheid te creëren. Meneer Van Overtveldt is geen hoofdredacteur meer, maar minister van Financiën’, meent Kristof Calvo (Groen). ‘We hebben zekerheid, duidelijkheid en stabiliteit nodig. We hebben nood aan vertrouwen, maar daar draagt de minister van Financiën niet toe bij.’

Ook Eric Van Rompuy (CD&V) herinnerde de minister even aan zijn functie: ‘Als minister van Financiën van België kan u geen kritiek geven op de ECB, die maandenlang een beleid heeft voorbereid om deflatie tegen te gaan, de rente te verlagen, krediet te geven, impulsen aan de economie te geven, … Ik vind dat onaanvaardbaar.’

‘Misverstanden’

Maar volgens Van Overtveldt ging het vooral om ‘misverstanden’. ‘Ik trek de autonomie van de ECB niet in twijfel en wil die ook niet ondermijnen’, klinkt het. ‘Mijn enige intentie was om erop te wijzen dat als de ECB het vooropgestelde beleid zou voeren, dat repercussies voor ons spaargeld – in grote mate aanwezig in België – heeft.’

Van Rompuy had echter geen oor naar de verklaringen van de minister. ‘Natuurlijk heeft u een mening, maar u bent ook vertegenwoordiger van een politieke meerderheid. Dit is geen vrije tribune. Ik hoop dat dit een les is voor de toekomst,’ besloot hij, ‘dat zulke uitspraken niet meer kunnen.’

‘Niets doen, is géén optie’

Van Overtveldt wees nog op ‘studiemateriaal uit de Verenigde Staten dat het effect van de maatregelen op het niveau van economische groei en inflatie sterk in twijfel trekt’.

Calvo meent echter dat ‘niets doen géén optie is’. ‘We moeten kijken wat de Belgische regering kan doen om zuurstof te geven aan de economie.’ In het VRT-programma Villa Politica meent de Groen-politicus dat ‘het nu tijd is om een tax shift te realiseren. Niet van miljoenen, maar van miljarden’.

Volgens Luk Van Biesen (Open VLD) is er ‘als we naar de groeicijfers in Europa kijken, nood aan extra investeringen en extra groei’. Daarvoor ‘moet het geld vlot doorstromen naar de reële economie’.