89,5 miljoen namaaksigaretten vernietigd in Antwerpen

IMG_6831In het Antwerpse havengebied zijn dinsdag maar liefst 89,5 miljoen namaaksigaretten vernietigd, nadat ze vorig jaar door de douane onderschept waren.

Volgens de douane neemt de smokkel van illegale sigaretten via ons land de laatste jaren toe en worden ze soms zelfs hier geproduceerd. Een verregaande samenwerking op Europees vlak en met merkhouders – zoals in dit geval Philip Morris – moet de strijd daartegen meer slaagkansen geven.

Bron: De Standaard 

De onderschepte namaaksigaretten zaten in containers afkomstig uit China en waren bestemd voor verschillende van onze buurlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Indien ze op de markt waren gekomen, had dat volgens de douane een fiscaal verlies van ruim 25 miljoen euro betekend door de misgelopen accijnzen, btw en invoerrechten.

‘Namaakproducten brengen ernstige economische schade toe, ook aan de merkhouders’, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die dinsdag bij de vernietiging aanwezig was.

‘Daarnaast wordt de consument geconfronteerd met producten die niet volgens de wettelijke normen gefabriceerd werden en die bovendien door het ontduiken van belastingen aan veel lagere prijzen worden verkocht, wat dan weer de vraag doet toenemen en de volksgezondheid bedreigt’, aldus Van Overtveldt.

Volgens Van Overtveldt helpen grote vangsten en het op spectaculaire wijze vernietigen ervan om niet alleen de impact van namaak op de samenleving aanschouwbaar te maken, maar ook om merkhouders ervan te overtuigen meer met de autoriteiten samen te werken.

‘Elk individueel zijn de partners in dit verhaal niet in staat namaak te stoppen’, zegt hij. ‘Maar door maximaal informatie uit te wisselen kunnen we betere resultaten boeken.’