Luk en Vlaanderen

foto zemst zingt 1

Zoals vele Vlamingen draagt Luk Vlaanderen een zeer warm hart toe. Hij ondersteunt dan ook de vele evenementen die in Vlaanderen georganiseerd worden. Zo nam hij deel aan Vlaanderen Zingt, dat eind juni was neergestreken in Zemst en aan Vlaanderen feest, een BBQ georganiseerd door de Cultuurraad Kraainem en GC de Lijsterbes naar aanleiding van 11 juli.

Vlaanderen Zingt trekt tijdens de zomer van 2015 doorheen Vlaanderen en probeert iedereen massaal aan het meezingen te krijgen. Op vrijdag 26 juni was Zemst reeds aan de beurt en ook Luk ging een kijkje nemen tijdens dit evenement. Het brengt vele dorpsgenoten samen in een leuke en ontspannen sfeer waar zowel jong als oud kan meezingen met de gekende liedjes. Door deze avond leren mensen elkaar op een andere manier kennen en krijgt het Vlaamse samenhorigheidsgevoel opnieuw meer belang. Het was een geslaagde Vlaamse avond.

Zondag 5 juli organiseerde de Cultuurraad Kraainem en GC de Lijsterbes, naar aanleiding van De Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, Vlaanderen feest. Tijdens dit barbecuefestijn is iedereen welkom die het Vlaamse karakter in Kraainem een warm hart toedraagt. Door de inspanning van de Cultuurraad en het GC de Lijsterbes de afgelopen jaren is dit feest mogelijk en het wordt blijkbaar enorm geapprecieerd door de Vlaamstaligen. Dit soort van evenementen zijn enorm belangrijk om het Vlaamse karakter in onze faciliteitengemeente niet te verliezen. Luk ondersteunt dan ook elke inspanning en initiatief dat genomen wordt om activiteiten met een Vlaamse toets te organiseren. Hij hoopt dat er nog meer van deze initiatieven mogen volgen in Kraainem!

Nog even wat geschiedenis:

Onze Vlaamse feestdag valt op 11 juli. Op deze dag worden we, sinds 1973, herinnerd aan de slag van 11 juli 1302, waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk. De Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk. Later werden deze sporen als trofee opgehangen in de Kruisgewelven van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.