“Eerste zege als belofte”

Zo zwak de Vlaams-Brabanders presteerden op het Belgisch kampioenschap, zo sterk presteerden ze gisteren op de interclub in Kraainem. Vier gouwgenoten nestelden zich in de top vijf. Ook voordien hadden de streekrenners zich op een uiterst positieve manier laten gelden. Keerbergenaar Michiel Bries mocht de zegebloemen mee naar huis nemen.

Bron: Het Laatste Nieuws 

Na enkele kilometers was Joeri Jacobs de eerste die de lont aan het vuur stak. De Lennikenaar kreeg dertien kompanen mee, maar kon de echte afscheiding niet forceren. Ook Laurens Roels mocht even aan de boom schudden. In de derde ronde leken tien renners het laken naar zich toe te trekken. Florian Cobbaert, Brecht Stas, David Motte, Mathias Van Der Sanden, Floris Smeyers, Simon Collard, Niels Tooth, Jonas Philips, Wim Reynaerts en Leander Belders pakten snel één minuut voorsprong en mochten rondenlang voorop blijven rijden. Het zou Niels Tooth de bergprijs opleveren.

Pas in de slotfase zwol de groep terug aan tot een hoofdmacht van bijna dertig vluchters. Bij het ingaan van de laatste ronde sprongen Dominic Schils, Michiel Broes, Brecht Stas, Floris Smeyers en Stijn De Pauw weg. Deze laatste probeerde het in zijn eentje, maar werd attent gecounterd door Michiel Broes. De renner van Profel hield stand en won met een halve minuut voorsprong op Dominic Schils en Floris Smeyers.

Laureaat Michiel Bries reageerde emotioneel na zijn knappe winst. “Het is mijn eerste zege als belofte. Voordien was ik wel al enkele keren tweede geworden. In Nieuwkerken-Waas en Averbode was ik al dicht bij de overwinning geweest, maar toen liep het telkens in extremis nog fout. Het is fantastisch dat ik als belofte meteen een interclub kan winnen.”

Pas in de laatste rechte lijn voelde Michiel Broes zich zegezeker.”Aanvankelijk was ik niet mee met de vroege vlucht van tien. Omdat hun voorsprong in de beginfase nauwelijks onder de minuut daalde, dacht ik dat we in een kansloze positie reden. Ook in de finale was ik niet zeker van mijn zaak, al had ik op het einde aan Floris Smeyers een fantastische ploegmakker. Toen een motorrijder naast mij kwam rijden en aangaf dat hij achter mij aan het stilvallen was, voelde ik mijn vertrouwen groeien. Pas in de laatste kilometer kreeg ik echt het gevoel dat ik voor de winst ging.”

Floris Smeyers wint het eindklassement van de tweedaagse. “Ik werd in Wezembeek-Oppem eerder dit jaar al tweede, nu derde. In de finale zat Stijn De Pauw steeds op mijn wiel. Daarom gaf ik aan dat Michiel ook zijn kans moest wagen. Toen hij twintig seconden voorsprong vergaarde, wist ik dat het goed zat. Michiel ging voor de dagwinst, ik voor het eindklassement.”

ERIK VANDEWEYER ■

Klik hier voor het artikel over de winnaar van de Trofee Van Biesen